Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Πώς να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές


Είμαστε για ακόμα μια φορά για τα καλά στην χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο. Αυτή η εποχή του χρόνου όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι να τρέχουν στα εμπορικά κέντρα για να αγοράσουν δώρα, να πηγαίνουν σε party, να συγκεντρώνονται με φίλους και την οικογένεια και να είναι ευτυχισμένοι. Πράγματι για τους περισσότερους, αυτή η εποχή είναι η πιο όμορφη και ευτυχισμένη στιγμή του χρόνου. 


Παρόλα αυτά δεν θα γιορτάσουν όλοι ευτυχισμένα αυτήν την εορταστική εποχή. Υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται μόνοι και δυστυχισμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου. Η μοναξιά τους μπορεί να προέρχεται από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου λόγω θανάτου, χωρισμού, λόγω φυσικής απόστασης ή λόγω διακοπής σχέσεων. Άλλες αιτίες είναι ότι μπορεί αυτό το άτομο να είναι αντικοινωνικό ή πάρα πολύ απασχολημένο για να συμμετέχει στην εορταστική αυτή εποχή. Εάν αισθάνεστε μοναξιά και δυστυχία κατά την εορταστική περίοδο, εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσετε την μοναξιά και να κάνετε ευτυχέστερες τις γιορτές των Χριστουγέννων για εσάς. 

Σταματήστε να απομονώνεστε και βγείτε έξω 

Εάν αισθάνεστε μοναξιά και κακοκεφιά αυτά τα Χριστούγεννα, αντί να εγκλωβιστείτε στην αυτολύπηση και απομόνωση (η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να χειροτερέψει την μοναξιά σας), πιέστε τον εαυτό σας να βγείτε έξω και να συμμετέχετε στα εορταστικά party και τις συγκεντρώσεις. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε, όπως π.χ. αυτές που διοργανώνονται από κοντινούς φίλους και την οικογένεια, την κοινότητα στην οποία ζείτε, το σχολείο ή την δουλειά. Το να συμμετέχετε σε party στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία για σας να συναντήσετε διαφορετικούς ανθρώπους. Αν περιτριγυρίζεστε από πολλούς ανθρώπους, ειδικά ευτυχείς και θετικούς ανθρώπους, δεν θα αισθάνεστε τόσο μόνοι όσο αισθάνεστε τώρα. 

Πλησιάστε παλιούς φίλους και την οικογένεια 

Έχετε 365 ημέρες τον χρόνο και περνάτε το μεγαλύτερο μέρος αυτών με το να ασχολείστε με την δική σας ζωή. Σαν αποτέλεσμα, είστε τόσο απασχολημένοι με την δουλειά σας ώστε ξεχνάτε να βρείτε χρόνο να επικοινωνήσετε με την οικογένεια και τους φίλους. Τώρα είναι η στιγμή να πλησιάσετε παλιούς φίλους ή την οικογένεια που έχετε ξεχάσει και να δώσετε χρόνο και προτεραιότητα. 

Προσφέρετε δώρα στους ανθρώπους γύρω σας 

Το να προσφέρουμε δώρα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες κατά την Χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο. Η πράξη του να δίνεις είναι ένας συμβολισμός ότι θυμάσαι τους ανθρώπους που υπάρχουν στην ζωή σου, με τον ίδιο τρόπο σαν να μοιραζόμαστε την ευλογία κάποιου. Υπάρχει ένα απόφθεγμα πού λέει «Ένας σίγουρος τρόπος να είσαι ευτυχισμένος είναι να κάνεις κάποιον άλλο ευτυχισμένο». 

Θεραπεύστε τη μοναξιά σας κάνοντας κάποιο άλλο πρόσωπο ευτυχισμένο. Ένας τρόπος είναι το να κάνεις δώρα σε άλλους, πέραν των φίλων και της οικογένειας. Δώστε δώρα σε ανθρώπους όπως το προσωπικό στην εργασία σας, φύλακες, συναδέλφους, οδηγούς στο λεωφορείο ή ταξί, όλους τους ανθρώπους που μπορεί να μην επιδρούν σημαντικά στη ζωή σας, αλλά και πάλι με κάποιο τρόπο αποτελούν μέρος της ζωής σας. Δεν χρειάζεται να χαρίσετε ένα ακριβό δώρο, κάτι τόσο απλό, όσο μια χριστουγεννιάτικη κάρτα θα είναι μια χαρά. Είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε ευτυχείς όταν θα δείτε την έκπληκτη και ευτυχισμένη έκφραση στα πρόσωπά τους με το που θα τους δώσετε τα δώρα τους. 


Προσφέρετε εθελοντικά για ένα σκοπό ή σε μια εκδήλωση 

Στη διάρκεια των Χριστουγέννων υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από διάφορες οργανώσεις που βοηθούν και κάνουν ευτυχέστερη την εποχή για τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας, όπως είναι οι φτωχοί και οι άρρωστοι. Μπορείτε να βρείτε μια οργάνωση κοντά σας και να συμμετέχετε στον σκοπό. Το κέρδος από το να ακολουθήσετε τέτοιες εκδηλώσεις θα σας δώσει μια διαφορετική αίσθηση ευτυχίας όταν θα μπορείτε να βοηθήσετε και να κάνετε κάποιον άλλον ευτυχισμένο. Επίσης είναι μια ευκαιρία για σας να αντιληφθείτε ότι η κατάστασή σας δεν είναι τόσο άσχημη όσο νομίζετε. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που είναι λιγότερο τυχεροί και πιο μόνοι από ότι εσείς. Πάρτε έμπνευση και δύναμη από αυτούς. 

Επικεντρώστε τις σκέψεις σας σε αυτά που έχετε – αντί σε αυτά που δεν έχετε 

Συχνά η αιτία για την μοναξιά μας και την δυστυχία μας έχει τις ρίζες της στις σκέψεις μας ή στον τρόπο που σκεπτόμαστε. Επικεντρώνουμε τις σκέψεις μας σε αυτά που δεν έχουμε αντί σε αυτά που έχουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεν νοιώθουμε πλήρεις και ολοκληρωμένοι. Κατά τη διάρκεια αυτής της χαρούμενης εποχής θεραπεύστε την μοναξιά σας με το να κάνετε το αντίθετο. Επικεντρώστε τις σκέψεις σας σε αυτό που έχετε αντί σε αυτά που δεν έχετε. 

Να είστε ευγνώμονες για όλες τις ευλογίες και ευκαιρίες που είχατε αυτόν τον χρόνο 

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να καταδεικνύετε στον εαυτό σας τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και ευλογημένοι αυτό τον χρόνο, είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθείτε ότι η ζωή σας δεν είναι τόσο άσχημη όσο νομίζετε. 

Ελπίζω να πήρατε αξιόλογα εργαλεία στο πως να αντιμετωπίσετε την μοναξιά κατά την εορταστική περίοδο. Χρησιμοποιήστε τα αυτή τη στιγμή του χρόνου ώστε να την κάνετε ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο γεγονός. Εάν έχετε κάτι άλλο να συμπληρώσετε σας παρακαλώ να το κάνετε στα σχόλια.

Σημείωση Bloger:
Προσπαθήστε να ζήσετε την εκκλησιαστική ζωή.  Εξομολόγηση, θεία κοινωνία, συμμετοχή σε διάφορες δράσεις της ενορίας. Αυτές τις ημέρες στις εκκλησίες γίνονται πολλές εκκλησιαστικές ακολουθίες, είτε πρωί, είτε απόγευμα είτε βράδυ. Προσπαθήστε να συμμετάσχετε σ' αυτές. Η ηρεμία του χώρου του ναού θα δώσει πολλή γαλήνη στην καρδιά σας. Αν υπάρχουν συνάνθρωποι με τους οποίους έχουν διαταραχτεί οι σχέσεις σας, κάντε μια προσπάθεια για επανασύνδεση σχέσεων, είναι ένα ψυχικό reset.Θα νιώσετε πολύ καλύτερα, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα καλύτερων σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου