Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Από τον βίο του Αγίου Στεφάνου της Περμ


Παρά τις επιτυχίες που είχε ο Άγιος Στέφανος στην περιοχή της Περμ, ένας μάγος με το όνομα Πάμμ, προσπαθούσε να ξαναφέρει τους κατοίκους της Περμ στην ειδωλολατρία χρησιμοποιώντας τεχνάσματα που του έβαζε στο μυαλό ο δαίμονας. 
Σε μία από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τον άγιο Στέφανο ο Πάμμ πρότεινε να αποδείξουν με έργα ποια πίστη ήταν η αληθινή.
Ο Άγιος συμφώνησε και πρότεινε τη δοκιμασία της φωτιάς και του νερού. Έκαμε θερμή δέηση στον Κύριο κάλεσε με χαρά το μάγο να μπουν και οι δυο μαζί, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, στο καμίνι που είχαν ανάψει για το σκοπό αυτό. 
Προχώρησε μέσα στις φλόγες, σέρνοντας το μάγο, ο οποίος τρομαγμένος φώναζε, ότι δεν ήθελε να καεί ζωντανός. Εσύ ο ίδιος δεν το πρότεινες για να δοκιμάσεις τον Θεό τον Ζώντα, του είπε ο Άγιος, γιατί τώρα οπισθοχωρείς; 
Ο μάγος αναγνώρισε το σφάλμα του· και αρνήθηκε επίσης να πέσει στα παγωμένα νερά του ποταμού Βίσεγκντα. 
Τότε ο Άγιος Στέφανος του είπε θα πιστέψεις λοιπόν, και θα βαπτιστείς, τώρα που νικήθηκες; 
Παρά τις κραυγές του πλήθους, το οποίο απαιτούσε να θανατωθεί ο Παμμ, ο Άγιος αρνήθηκε να του κάνει κακό, υπενθυμίζοντας τις εντολές του Χριστού σχετικά με την ανεξικακία και την αγάπη προς τους εχθρούς και αρκέστηκε να ζητήσει από τις αρχές να τον διώξουν από την επαρχία για να σταματήσει επιτέλους να διαφθείρει το λαό του Θεού. 
(η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Απριλίου)

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, τ. 8ος Απρίλιος, εκδόσεις ΊΝΔΙΚΤΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 2007, σελ. 254 -255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου