Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστροφή στα θρανία: 8 tips για ομαλή προσαρμογή

Προ των πυλών η πρώτη ημέρα στο σχολείο... και οι μικροί μαθητές δεν αποδέχονται εύκολα το πρωινό ξύπνημα, το πρόγραμμα ή τις στοίβες με τα βιβλία! Σίγουρα μετά από διακοπές γεμάτες βουτιές και παιχνίδι, η νέα σχολική χρονιά μοιάζει με «εφιάλτη». Ωστόσο, ως γονείς μπορείτε να διευκολύνετε το παιδί σας, ώστε να επιστρέψει ομαλά στον κόσμο της Γλώσσας και των Μαθηματικών μέσα από τα παρακάτω οκτώ tips. 

- Ελέγξτε τη μυωπία και την υγεία της πλάτης τους: Η μυωπία και τα προβλήματα όρασης μπορούν να δυσκολέψουν στην ανάγνωση του πίνακα και να επηρεάσουν τη συγκέντρωση τους. Γι’ αυτό, κάντε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ελέγξετε εάν νιώθουν πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα και να βεβαιωθείτε ότι δεν κουβαλούν περιττά αντικείμενα μέσα στη σχολική τσάντα. Καλό, βέβαια, είναι να τους αγοράσετε σακίδιο με ρυθμιζόμενα λουριά, έτσι ώστε το βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα. 

- Επιστρέψτε οικογενειακώς προς τη ρουτίνα: «Ναι» το ατελείωτο παιχνίδι και οι πιο χαλαροί κανόνες του καλοκαιριού έχουν αλλάξει τις συνήθειες των παιδιών σας. Τα παιδιά όλων των ηλικιών –κυρίως του Δημοτικού- πρέπει να επιστρέψουν στη «σχολική ρουτίνα» τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίσουν ξανά το ρολόι του ύπνου τους και να τρώνε υγιεινό γεύμα για πρωινό

- Κλείστε την τηλεόραση και το λάπτοπ: Σίγουρα είναι δύσκολο να απομακρύνετε τα παιδιά από τα κινούμενα σχέδια και το λάπτοπ, αλλά πρέπει σιγά σιγά να συνηθίσουν το χειμερινό πρόγραμμα. Καλό είναι να τα ενθαρρύνετε να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία, να λύσουν πάζλ ή να ζωγραφίσουν. Τέτοιες δραστηριότητες θα εξασκήσουν τη σκέψη τους, η οποία θα απομακρυνθεί από το πως θα περάσουν την επόμενη πίστα στο pc game. 

- Ρίξτε μια ματιά στο βιβλιάριο με τα εμβόλια: Πριν την έναρξη του σχολείου, πρέπει να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο για τα απαραίτητα εμβόλια που χρειάζονται τα παιδιά σας. Κοιτάξτε προσεκτικά για τα εμβόλια γρίπης, το εμβόλιο κατά του HPV (για τα κορίτσια 12-13 ετών) και τα εμβόλια για την ανεμοβλογιά και τη φυματίωση. 

- Διαχειριστείτε το άγχος σας: Πώς γίνεται να διαχειριστείτε την ενόχληση ή την πίεση που νιώθουν τα παιδιά κατα την επιστροφή στο σχολείο, εάν είστε γεμάτοι άγχος; Προσπαθήστε να κρατήσετε μια θετική στάση και να πείσετε τα παιδιά σας ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι γεμάτη νέες εμπειρίες και φίλους. 

- Οργανωθείτε για την επιστροφή στα θρανία: Αγοράστε βιβλία, τετράδια, μαρκαδόρους και ο,τι χρειάζεται το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα, φτιάξτε ένα πρόγραμμα και προετοιμάστε τα σνακ του σχολείου. Έτσι, όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι στις 7 το πρωί, δεν θα αγχωθείτε για να μην αργήσει στην τάξη του. 

- Συζητήστε τις ανησυχίες τους: Ακόμα και εάν τα παιδιά επιστρέφουν στο «παλιό» σχολείο, είναι σημαντικό να συζητάτε τις ανησυχίες τους ή το φόβο που νιώθουν, όταν πλησιάζει η πρώτη ημέρα στο θρανίο. Πρέπει να «διαλύσετε» την αμηχανία ή τους δισταγμούς τους, εστιάζοντας στο ότι είναι φυσιολογικό να έχουν επιφυλάξεις. 

- Σχεδιάστε ένα χώρο αποκλειστικά για διάβασμα: Εάν θέλετε να μείνουν τα παιδιά σας μακριά από ο,τι τους αποσπά την προσοχή, φτιάξτε ένα χώρο στο σπίτι που θα είναι αποκλειστικά για διάβασμα. Προτιμήστε ένα ήσυχο, συγυρισμένο και φωτεινό δωμάτιο. Παράλληλα, αγοράστε ένα μεγάλο γραφείο και μια άνετη καρέκλα και αφήστε πάνω του στυλό, μολύβια, ψαλίδια και κόλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου