Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Huffington: Οι Έλληνες διδάσκουν 5 “μαθήματα” μακροζωίας

Huffington: Οι Έλληνες διδάσκουν 5 «μαθήματα» μακροζωίαςΜπορεί οι τουρίστες να μαγεύονται από τα νησιά, τους Αρχαίους φιλόσοφους και τον πολιτισμό μας… αλλά παράλληλα θαυμάζουν τις υγιεινές συνήθειες των Ελλήνων που οδηγούν προς τη μακροζωία! Για μια ακόμα φορά, η Βρετανική Huffington Post τίμησε το νόστιμο φαγητό, το χαμηλό στρες και την καλή ζωή στη χώρα, αναφέροντας ότι: «Οι Έλληνες παραδίδουν μαθήματα μακροζωίας». Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι το ποσοστό των κατοίκων που έχουν «κλείσει» τα 90 χρόνια ζωής είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης. Παρακάτω θα βρείτε τα πέντε «μαθήματα» που παραδίδουν οι Έλληνες στους ξένους, σύμφωνα με τη Huffington…


Λένε «ναι» στη Μεσογειακή διατροφή και τη μακροζωία
Η Ελληνική κουζίνα δεν στηρίζεται στο fast food, αλλά στις πίτες με αγνά υλικά, τα σιροπιαστά γλυκά, το φρέσκο ελαιόλαδο και το ντόπιο κρέας. Είναι γνωστό ότι η Μεσογειακή διατροφή «αυξάνει» τα χρόνια ζωής, επειδή περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, όσπρια και όχι τροφές με γλυκαντικά ή συντηρητικά. Τουλάχιστον η Huffington Post δεν σταματά να διαφημίζει την υψηλή πρωτεΐνη που διαθέτει το Ελληνικό γιαούρτι με μέλι. Έτσι, οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων χαμηλώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο και μειώνουν τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer.

Κάνουν διάλειμμα από το άγχος… με τον μεσημεριανό ύπνο!
Σύμφωνα με την Huffington Post, οι Έλληνες σταματούν συχνά τη δουλειά κατά τις μεσημεριανές ώρες για να απολαύσουν λίγο ύπνο! Αυτό, βέβαια, ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν σε ωράριο καταστημάτων. Ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ερευνητής του Harvard, αναφέρει ότι ακόμα και εάν ο μεσημεριανός ύπνος μοιάζει να διακόπτει τη ροή της ημέρας… στην ουσία διπλασιάζει την ενέργεια και την παραγωγικότητά μας. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι Έλληνες άντρες κοιμούνται μισή ώρα το μεσημέρι έχουν λιγότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και περιττό άγχος.

Πίνουν Ελληνικό καφέ για το «καλό» της υγείας τους
Ο παραδοσιακός καφές αποτελεί το «ατού» του πρωινού των Ελλήνων, ειδικά το χειμώνα, καθώς είναι φορτωμένος με πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις. Όπως αναφέρεται στη Huffington Post, όσοι πίνουν Ελληνικό καφέ, αυτόματα προστατεύουν περισσότερο τα αιμοφόρα αγγεία τους σε σχέση με όσους πίνουν espresso ή άλλα είδη καφέ. Παράλληλα, το τσάι του βουνού ή το τσάι με φασκόμηλο, μέντα και δεντρολίβανο  θεωρείται από τους ξένους γιατρούς ένα μαγικό «φάρμακο» για την υγεία.

Huffington: Οι Έλληνες διδάσκουν 5 «μαθήματα» μακροζωίαςΈλληνες και οικογένεια: Δυο στοιχεία ενωμένα μέχρι τέλους
Οι οικογενειακοί δεσμοί στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν στην καθημερινή ζωή… πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Δυτική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ικαρία, ένα τυπικό βράδυ ακολουθείται από την επίσκεψη γειτόνων και συγγενών. «Ήμουν πολύ κοντά στην οικογένειά μου. Ακόμα και όταν είχα παντρευτεί, η μητέρα μου ζούσε μαζί μας και βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών. Ήταν σαν μια δεύτερη μητέρα για αυτά», εξομολογείται η Arianna, αρθρογράφος της Huffington.
Άλλωστε, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ηλικιωμένοι, που ζουν μέσα στη μοναξιά, έχουν την τάση να τρέφονται χειρότερα και να οδηγούνται προς την κακή υγεία και τον πρόωρο θάνατο. «Κρατάμε κοντά μας τους πιο μεγάλους σε ηλικία συγγενείς. Έχουμε ένα γηροκομείο, αλλά οι περισσότεροι που μένουν εκεί, είναι όσοι έχουν χάσει όλη την οικογένειά τους. Νιώθουμε ντροπή να διώξουμε τον παππού ή τη γιαγιά από το σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος που απολαμβάνουμε τη μακροζωία», εξηγεί η Ελένη Μάζαρη, κτηματομεσίτρια στη Guardian.

Δεν κλείνουν την πόρτα στο σεξ… ακόμα και στις μεγάλες ηλικίες!
Τουλάχιστον στην Ικαρία ισχύει το γεγονός ότι το σεξ δεν αποτελεί συνήθεια μόνο των νέων. Σε μελέτη που επικεντρώθηκε πάνω σε Ικαριώτες άντρες, ηλικίας από 65 έως 100 χρονών, αποδείχθηκε ότι τέσσερις στους πέντε δήλωσαν ότι έχουν σεξουαλικές επαφές σε τακτική βάση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν εκπλήσσει τους ξένους, καθώς το σεξ διαθέτει αντι-γηραντικά «ατού» και απελευθερώνει το άγχος από το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου