Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Οι κοντοί άντρες ζουν περισσότερο… λόγω γονιδίων!

Οι κοντοί άντρες ζουν περισσότερο… λόγω γονιδίων!Μήπως το ύψος σας φτάνει μέχρι το 1,50 και ανήκετε στο αντρικό φύλο; Τότε θα έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χάρη στα γονίδιά σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Μελέτη πάνω σε 8.000 άντρες αναφέρει ότι το μικρό ανάστημα συνδέεται άμεσα με το γονίδιο της μακροζωίας… με τους κοντούς να «νικούν» τους ψηλότερους συνομήλικούς τους στο ζήτημα του χρόνου!

Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικάνοι ειδικοί εξέταζαν επί 50 χρόνια την υγεία 8.000 πολιτών των ΗΠΑ με Ιαπωνική καταγωγή και έτος γέννησης από το 1900 έως το 1919. Περίπου 1.200 από τους άντρες έζησαν μέχρι τα 90 ή 100 χρόνια τους, ενώ 250 είναι ακόμα εν ζωή. Οι εθελοντές της έρευνας χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, με την πρώτη να περιλαμβάνει άντρες ύψους 1,55 μέτρων και κάτω και την άλλη, όσους είχαν ύψος 1,60 και άνω.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν όσοι έχουν ύψος 1,50 εξαιτίας μιας προστατευτικής μορφής του FOXO3 που εμποδίζει τους άντρες να ψηλώσουν κατά την ανάπτυξη. Ωστόσο, το ίδιο γονίδιο παράλληλα τους χαρίζει… «αντοχή» απέναντι στο χρόνο και χαμηλότερα ποσοστά σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο!
«Για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το ύψος συνδέεται με το γονίδιο FOXO3… χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εάν είστε ψηλοί, δεν μπορείτε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μιλάμε για τη μακροζωία πολλών ειδών, εκτός του ανθρώπου, καθώς μια λίγο διαφορετική εκδοχή του γονιδίου βρίσκεται και στα ποντίκια και τις μύγες», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Bradley Willicox στο περιοδικό “PloS ONE”.
Βέβαια, τα ευρήματα της έρευνας θυμίζουν εκείνα του 2012, όταν οι ειδικοί κατέγραψαν την πορεία της υγείας περίπου 500 Ιταλών στη Σαρδηνία που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1866 και 1915. Προς έκπληξή τους, οι Ιταλοί κοντοί άντρες ζούσαν κατά δυο χρόνια περισσότερο από τους ψηλούς! Άλλωστε, το ίδιο ισχύει και με τα ζώα, καθώς τα ποντίκια, οι πίθηκοι ή τα πόνυ με πιο μικρό μέγεθος, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
«Ένας από τους λόγους που η Χονολουλού αποτελεί την τέλεια περιοχή για αυτό το είδος της μελέτης είναι ότι διαθέτει τους μακροβιότερους πολίτες», συνεχίζει ο δρ. Willicox στο “PloS ONE”, όπου και δημοσιεύτηκε η μελέτη. Ωστόσο, η σημασία του γονιδίου FOXO3 ανακαλύφθηκε το 2010 από Γερμανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Christian Albrechts, αφού πρώτα διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου «κλείνουν» τα 100ά χρόνια ζωής. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο παίζει καθοριστικό ρόλο, είτε στη διατήρηση των βλαστικών κυττάρων, είτε στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου