Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η αυτοεκτίμηση χτίζεται

Η αυτοεκτίμηση στη ζωή μας είναι το βασικότερο όπλο που μπορούμε να διαθέτουμε, καθώς αυτή καθορίζει την υγεία μας, τις σχέσεις μας και την επαγγελματική μας πορεία. Είσαι άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση; Μην τρομάζεις και μην φοβάσαι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυτό το συναίσθημα και εμείς στη συνέχεια θα δούμε τρόπους που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του. 

1. Αναγνώριση και παραδοχή του προβλήματος. 

Μην βάζεις τον εγωισμό σου μπροστά, γιατί έτσι δεν θα αλλάξεις αυτό που σε βασανίζει. Δεν είναι ούτε ντροπή, αλλά ούτε και κάτι κακό. Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να παλέψεις, για να ζήσεις την ζωή που σου αξίζει με ηρεμία και χαρά. 

2. Σταμάτα τις αρνητικές σκέψεις. 

Είναι εύκολο να σκέφτεσαι αρνητικά. Επίσης είναι εύκολο να σκέφτεσαι και θετικά. Σταμάτα να κάνεις άσχημες σκέψεις γιατί δεν σε βοηθούν αλλά αντίθετα σου κάνουν κακό. Ο Λάο Τσε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινέζικης φιλοσοφίας είχε πει: "Αν είσαι καταθληπτικός, ζεις στο παρελθόν. Αν είσαι αγχώδης, ζεις στο μέλλον. Αν νιώθεις γαλήνη, ζεις στο παρόν". Το τι θα επιλέξεις, είναι στο χέρι σου. Φρόντισε να επιλέξεις αυτό που θα σε κάνει καλύτερο και πιο θετικό άνθρωπο. 

3. Πες μπράβο στον εαυτό σου. 

Άρχισε να εκτιμάς τις επιτυχίες σου. Μην τις προσπερνάς χωρίς να πεις ένα μπράβο στον εαυτό σου. Αυτό σου δίνει δύναμη, ώστε να συνεχίσεις δυναμικά. 

4. Μάθε να εκτιμάς όσα σου προσφέρουν. 

Είναι από τα πιο όμορφα και ευγενικά συναισθήματα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και γι' αυτό πρέπει να βάλεις στη ζωή σου, τη λέξη "ευχαριστώ". 

5. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα έχεις. 

Ξεκίνα την κάθε μέρα σου με τη φράση "Είμαι ευγνώμων που βλέπω τον ήλιο και μπορώ να ζήσω την μέρα μου δημιουργικά". Δεν είναι δεδομένο, όσο και αν σε τρομάζει. Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα. 

6. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν. 

Εάν δεν το έκανες μέχρι τώρα, ΞΕΚΙΝΑ. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται και περιποιήσου τον. Μάθε να τον ακούς και να τον προσέχεις. 

7. Μάθε να λες όχι. 

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους χάνουμε τον εαυτό μας. Σκέψου πόσες φορές έχεις πει ναι, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήθελες; Έτσι χάνεται η αυτοεκτίμηση, όταν αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε. Αυτό γίνεται επειδή δεν θέλουμε να μας απορρίψουν. Και τελικά; Απορρίπτουμε τον εαυτό μας. 

8. Στο τέλος της ημέρας κάτσε και σκέψου. 

Κάτσε και σκέψου εάν θα άλλαζες κάτι σε αυτήν, ώστε η επόμενη να σε βρει με έναν στόχο. Δεν είναι απαραίτητο αλλά η συνειδητότητα βοηθάει στην καλυτέρευση της ζωής σου. 

Η εκτίμηση, η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας είναι αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι. Όλα αυτά είναι η βάση της ζωής μας. Η ζωή να ξέρεις είναι σκέψεις, γι' αυτό κάνε τις καλύτερες. Και για να κλείσουμε με κάτι ελπιδοφόρο, ο Πάουλο Κοέλο, βραζιλιάνος συγγραφέας είχε πει: Μπορείς να τυφλωθείς, αν βλέπεις όλες τις μέρες ίδιες. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα φέρνει ένα δικό της θαύμα. Το ζήτημα είναι να δώσεις προσοχή στο θαύμα. Δώσε λοιπόν νόημα στην κάθε σου μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου