Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Σωματικές & ψυχολογικές επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου


Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Η έρευνα περιέλαβε 144 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 33 ετών οι οποίοι ήταν εθισμένοι στη χρήση του διαδικτύου.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τους παλμούς, την αρτηριακή πίεση και το άγχος των συμμετεχόντων πριν και μετά τη χρήση.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σουόνσι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν ότι ορισμένοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν σημαντική αύξηση στον καρδιακό παλμό και στην αρτηριακή πίεση όταν σταματούν τη χρήση του.

Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που έκαναν υπερβολική χρήση του διαδικτύου, αλλά όχι σε όσους το χρησιμοποιούσαν σε λογικά πλαίσια.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε μέση αύξηση 3-4% στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, αλλά σε ανθρώπους με προβληματική σχέση παρατηρήθηκαν ακόμη και διπλάσια ποσοστά, αμέσως μετά το τέλος της χρήσης του διαδικτύου σε σύγκριση με το διάστημα πριν τη χρήση.

Ο καθηγητής Roberto Truzoli, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι η χρήση του διαδικτύου για ορισμένους μπορεί να αποτελεί εθισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες περνούσαν κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, με το 20% να αφιερώνει σε αυτό πάνω από 6 ώρες την ημέρα.

Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων ανέφερε προβλήματα, όπως πολύ χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρέαζε το ίδιο τους άντρες και τις γυναίκες και οι πιο συχνές αιτίες χρήσης ήταν τα social media και οι αγορές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου