Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Γάμος: Αποφύγετε τους καυγάδες για τα έξοδα!

Αμέτρητα διαζύγια έχουν σαν αφορμή... τα χρήματα! Τσακωμοί για τις σπατάλες ή συγκρούσεις για τα χρέη αποτελούν το σημείο τριβής για πολλά ζευγάρια. Στην αρχή η αγάπη είναι μεθυστική και ο αυθορμητισμός μπορεί να οδηγήσει σε... δαπανηρές εξωτικές διακοπές, αλλά τι συμβαίνει όταν το ζευγάρι αρχίσει να έχει υποχρεώσεις, όπως είναι η ενοικίαση του σπιτιού, το σχολείο των παιδιών κ.α.; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ελιχθείτε μέσα στην οικονομική πίεση των ημερών και να ελαττώσετε τους καυγάδες για τα έξοδα μέσα στο γάμο. 

Κάντε έναν προϋπολογισμό των δαπανών σας 

Η παρακολούθηση των εξόδων σας μπορεί να σταματήσει τους τσακωμούς μεταξύ σας. Αν δεν γνωρίζετε που πηγαίνουν τα χρήματά σας, είναι αδύνατον να νιώθετε άνετα και ασφαλείς, αλλά μην μπείτε στη διαδικασία να ξεχωρίσετε ποιός ξοδεύει περισσότερα το μήνα. Σίγουρα όταν έχετε κάνει το «κουμάντο» σας μέσα στο μήνα... δεν δίνετε δικαίωμα στον άλλο να διαμαρτυρηθεί. 

Ρυθμίστε τις προτεραιότητές σας... ως ζευγάρι 

Γνωρίζετε τι είναι σημαντικό για τον καθένα σας! Μπορεί ο ένας να θεωρεί σημαντική την αγορά ενός σπιτιού... αλλά ο άλλος να σκέφτεται την απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου. Αν όμως δημιουργήσετε ένα οικονομικό πρόγραμμα μεταξύ σας, θα έχετε την ευκαιρία να ρυθμίσετε τις προτεραιότητες της ζωής σας, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν θα ξοδεύετε χρήματα για τη διασκέδαση ή τις διακοπές σας. Απλά θα γνωρίζετε που οδεύουν τα οικονομικά σας σε σχέση με τις ανάγκες σας. 

Κρατήστε ξεχωριστούς λογαριασμούς μέσα στο σπίτι! 

Και όμως πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς καυγάδες για τα οικονομικά του σπιτιού. Σίγουρα, όταν έχετε δικά σας χρήματα... δεν μπαίνετε στη διαδικασία να σκεφτείτε ποιός τα ξόδεψε. Πολλές οικογένειες έχουν κοινό ταμείο για τις υποχρεώσεις του σπιτιού, αλλά μεταξύ τους έχουν διαφορετικούς λογαριασμούς. Μην σκέφτεστε οτι έτσι μειώνεται η αίσθηση ενότητας στο γάμο... γιατί στην πραγματικότητα δεν ισχύει! 

Μην παρασύρεστε μέσα στο “Shopping Therapy” 

Πολλά ζευγάρια συχνά δεν μπορούν να αντισταθούν σε μια νέα τηλεόραση, ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας, ή ένα καινούριο μοντέλο αυτοκινήτου. Όμως κάθε απόφαση πρέπει να αξιολογείται με βάση τα τωρινά οικονομικά σας και όχι τα χρήματα που ίσως θα πάρετε σε λίγο καιρό... γιατί αυτά μπορεί να μην έρθουν ποτέ! Προσπαθήστε να αφήσετε έξω από τη ζωή σας τις πιστωτικές κάρτες που έχουν καταστρέψει οικογένειες και αρκεστείτε σε όσα έχετε. 

Μην κρατάτε κρυφό... το γεγονός οτι ψωνίσατε! 

Όταν δεν είστε ειλικρινείς μέσα σε μια σχέση, το κόστος στο τέλος θα είναι μεγάλο. Αν έχετε κρυμμένα χρέη ή αν κρατάτε μυστικά από τον άλλο για τις αγορές σας, σίγουρα θα χάσετε την εμπιστοσύνη του και ίσως χαλάσετε και το γάμο σας. Προσπαθήστε να λέτε πάντα την αλήθεια, όσον αφορά τα έξοδά σας, γιατί στο τέλος όλα βγαίνουν στην επιφάνεια. 

Να κάνετε συχνές συζητήσεις περί οικονομικών 

Οι συζητήσεις για τα χρήματα σίγουρα δεν είναι εύκολες. Κάποιος μπορεί να βλέπει τα λεφτά ως μια ασφάλεια στη ζωή του και ο άλλος σαν μια εξουσία. Παρόλα αυτά, πρέπει να μιλάτε μεταξύ σας για τις υποχρεώσεις, τα χρέη και τις αποταμιεύσεις σας, ώστε να γνωρίζετε σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε οικονομικά σαν ζευγάρι και ποιοί είναι οι στόχοι σας. 

Αποταμιεύστε το 10% του εισοδήματος σας! 

Τα ζευγάρια που βάζουν στην άκρη το 5 ή 10% του εισοδήματός τους... δεν πιέζονται στο τέλος του μήνα και δεν τσακώνονται. Τοποθετήστε τα σε ένα κοινό ταμείο έκτακτης ανάγκης και επενδύστε τα αναλόγως. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα... τόσο πιο εύκολο θα είναι να νιώθετε σιγουριά για το μέλλον. 

Κάντε ένα σχέδιο για την αποπληρωμή ενός χρέους 

Με τη σκέψη οτι: «Το χρέος είναι του συζύγου μου και όχι δικό μου»... δεν λύνετε το πρόβλημα! Κάτι τέτοιο είναι ικανό να επηρεάσει όχι μόνο τη σχέση σας αλλά και όλη τη ζωή σας. Σαν ζευγάρι αντιμετωπίζετε μαζί τις χαρές αλλά και τα προβλήματα. Προσπαθήστε να βρείτε μια λύση για την αποπληρωμή του χρέους και συνεργαστείτε, ώστε να περάσετε ένα ακόμα «ταρακούνημα» μέσα στο γάμο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου