Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Οι …άλλες χρήσεις του αλατιού



Το αλάτι είναι επί αιώνες καθημερινός σύντροφος στο ανθρώπινο φαγητό. Φυσικά η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να σκεφτούν τη ζωή τους χωρίς… χλωριούχο νάτριο. Κι όμως, το αλάτι δεν μας χρησιμεύει μόνο για να νοστιμίζει το φαγητό μας, αλλά και σε πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το αλάτι (κι ενδεχομένως να μην γνωρίζατε…): 

1. Απομακρύνετε τα μυρμήγκια. Απλώστε λίγο αλάτι στο πεζούλι της εξώπορτας και στα περβάζια των παραθύρων και θα δείτε ότι ως διά μαγείας τα μυρμήγκια θα εξαφανιστούν. Ιδανικό… κόλπο για εξοχικά. 

2. Απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα φυτά και τα ζιζάνια. Ρίξτε λίγο αλάτι στο χώμα δίπλα στο φυτό και ποτίστε το με καυτό νερό. Θα μαραθεί στη στιγμή. 

3. Διώξτε τα τσιμπούρια από το σκύλο σας. Δεν χρειάζεται να τον… πλύνετε με αλατόνερο. Απλά πλύνετε το σπιτάκι του και το χαλάκι του με νερό και αλάτι και ξεβγάλτε τα μετά από 12 ώρες. 

4. Καθαρίστε ένα σπασμένο αυγό. Αν για οποιοδήποτε λόγο σας πέσει ένα αυγό στο πάτωμα και σπάσει, ρίξτε αρκετό αλάτι πάνω του και σε 20 λεπτά θα δείτε ότι όλα τα υγρά θα έχουν απορροφηθεί. Έτσι μπορείτε να το καθαρίσετε χωρίς πρόβλημα. 

5. Καθαρίστε αποτελεσματικά το φούρνο. Αν ένα ξεραμένο λίπος επιμένει, ρίξτε πάνω του αλάτι και ανάψτε το φούρνο περίπου στους 200 βαθμούς. Θα διαλυθεί και είναι πιο εύκολο να καθαριστεί. Και το πιο σημαντικό, δεν βγάζει καπνούς και δεν μυρίζει. 

6. Καθαρίστε το σίδερο από τα στίγματα. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω σ’ ένα γυαλόχαρτο και τρίψτε απαλά την κάτω επιφάνεια του σίδερου. Τα καφέ στίγματα θα υποχωρήσουν στη στιγμή. 


7. Απομακρύνεστε στίγματα από το κουτί του καφέ. Ρίξτε ¼ μαγειρικό αλάτι και καμιά ντουζίνα παγάκια, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να δράσει επί μισή ώρα. Ξεβγάλτε το με κρύο νερό. Μην φοβηθείτε ότι θα αφήσει την αλμυρή γεύση στον καφέ σας. 

8. Διατηρείτε τα παράθυρά σας στεγνά. Στη χειμωνιάτικη περίοδο και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αν θέλετε να έχετε θέα από το παράθυρό σας χωρίς να παγώνει, απλά σκουπίστε το μ’ ένα σφουγγάρι βουτηγμένο στο αλατόνερο. 

9. Ανοίγετε πιο εύκολα ξηρούς καρπούς. Από φυστίκια μέχρι καρύδια και αμύγδαλα. Αφήστε τα σε αλατόνερο για λίγες ώρες πριν τα σπάσετε. Θα δείτε ότι θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο. 

10. Ανακουφιστείτε από ένα τσίμπημα μέλισσας. Αφού απομακρύνετε το κεντρί, υγράνετε την περιοχή και ρίξτε λίγο αλάτι. Ο πόνος θα υποχωρήσει μετά από ελάχιστα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου