Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Πως διαλέγουμε φρούτα

Σύμφωνα με έρευνες τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουμε τέσσερα φρούτα ημερησίως. Αυτό έγκειται στο πλαίσιο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η παρουσία των φρούτων στην διατροφή μας είναι απαραίτητη και η δυνατότητα να γευόμαστε διαφορετικούς καρπούς κάθε εποχή είναι προνόμιο. Οφείλουμε να είμαστε όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των φρούτων. Θα ήταν ιδανικό τα φρούτα στο τραπέζι μας να προέρχονται μόνο από βιολογικές καλλιέργειες. Και επειδή η δροσιά, η γεύση και το άρωμά τους μας κάνουν να τα αγαπούμε υπάρχουν τρόποι να αναγνωρίζουμε τα βιολογικά από τα μη βιολογικά.

Πορτοκάλια 

Τα πορτοκάλια είτε προορίζονται για χυμό, είτε για φαγητό είναι σημαντικό να τα διαλέγουμε με το κοτσάνι τους. Το κοτσάνι και τα φύλλα τους υποδηλώνουν πως το χρώμα των πορτοκαλιών είναι φυσικό. Η επιφάνειά τους δεν πρέπει να έχει εξογκώματα ή να είναι πολύ μαλακή σε ορισμένα σημεία. Το πάχος της φλούδας εξαρτάται από την ποικιλία του φρούτου. Το άρωμά τους πρέπει να είναι έντονο και ξεχειλίζει φρεσκάδα.

Μήλα 

Τα μήλα που δεν είναι επιβαρυμένα με επιβλαβείς ουσίες διαθέτουν ένα ευχάριστο άρωμα. Το χρώμα τους μπορεί να μην είναι έντονο και διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Η γεύση τους είναι ζουμερή ενώ προσέχουμε η επιφάνειά τους να μην έχει γδαρσίματα ή βαθουλώματα.

Καρπούζια 

Το καρπούζια είναι καλοκαιρινά φρούτα. Επιλέγουμε εκείνα που η εξωτερική τους επιφάνεια έχει χρώμα βαθύ πράσινο. Η σάρκα τους έχει χρώμα έντονο κόκκινο. Πρέπει να δίνουμε σημασία στην πλευρά όπου βρίσκεται το κοτσάνι τους. Αυτή πρέπει να έχει χρώμα κίτρινο. Το άρωμά τους να είναι ιδιαίτερο και έντονο. Η γεύση τους να μην είναι αλλοιωμένη και να μπορούμε να νιώσουμε τα γευστικά τους στοιχεία σε όλο τους τον βαθμό.

Κεράσια 

Τα κεράσια μπορούμε να τα επιλέξουμε με βάση το χρώμα τους. Σκούρος χρωματισμός αντιστοιχεί και σε καλό προϊόν. Τα λαμπερά και παχουλά κεράσια είναι τα ιδανικά. Καλό είναι να προσέχουμε και τα κλαδιά τους, τα οποία πρέπει να είναι φρέσκα και σε έντονο πράσινο χρώμα.


Ροδάκινα 

Το άρωμα είναι το πρώτο στοιχείο που υποδηλώνει πολλά για τα ροδάκινα. Η έντονη μυρωδιά δηλώνει φρέσκο και βιολογικά καλλιεργημένο φρούτο. Διαλέγουμε εκείνα που η σάρκα τους είναι τρυφερή. Ούτε σκληρή ούτε πολύ μαλακή. Όταν τα κόψουμε προσέχουμε το σημείο γύρω από το κουκούτσι. Πρέπει να έχει ένα ζωηρό κοκκινωπό χρώμα.

Πεπόνια 

Τα πεπόνια αποτελούν την δροσιά του καλοκαιριού. Και αυτό οφείλεται στην γεύση και στο άρωμά τους. Το τελευταίο πρέπει να είναι έντονο από τη στιγμή που το κρατάμε στα χέρια μας. Στην γεύση πρέπει να είναι ιδιαίτερα ζουμερά. Διαλέγουμε εκείνα που έχουν σκληρή επιφάνεια και δεν έχουν πληγές ή βαθουλώματα πουθενά. 

Tips 

Σε οποιαδήποτε επιλογή φρούτου κι αν κάνουμε, υπάρχουν σημαντικά πράγματα στα οποία πρέπει να δίνουμε έμφαση: 
Να ελέγχουμε για πιστοποιήσεις. Τα προϊόντα να είναι δηλαδή αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα ως βιολογικά. 
Αν ψωνίζουμε από τα μαγαζιά της γειτονιάς ή τη λαϊκή, να τσεκάρουμε τα προϊόντα και να επιλέγουμε τον σωστό παραγωγό. 
Να θυμόμαστε πως τα βιολογικά φρούτα δεν διαρκούν πολλές μέρες ούτε εκτός ψυγείου ούτε στη συντήρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν είναι «φορτωμένα» με συντηρητικά και τοξικά στοιχεία. 
Τα μη βιολογικά φρούτα τόσο στο σημείο πώλησης όσο και μετά το πλύσιμο τους διατηρούν επάνω τους υπολείμματα λιπασμάτων και επιβλαβών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου