Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Γιατί ιδρώνουν οι παλάμες; Τι φταίει;


Η υπερβολική εφίδρωση, γνωστή στον ιατρικό χώρο ως υπεριδρωσία, εμφανίζεται πολύ συχνά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κυρίως στις παλάμες, στα πέλματα και στις μασχάλες, ακόμη κι αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ υψηλή.

Οι συνηθέστερες αιτίες της ξαφνικής υπεριδρωσίας είναι το έντονο στρες ή το άγχος (π.χ. πριν από μια συνέντευξη για δουλειά ή μια παρουσίαση μπροστά σε κοινό), ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έντονη εφίδρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή ανθιδρωτικού ή και με ενέσεις μπότοξ. Αν το πρόβλημα επιμένει ή η υπεριδρωσία είναι γενικευμένη σε όλο το σώμα, φάρμακα όπως η γλυκοπυρρολάτη μπλοκάρουν τις χημικές διεργασίες που πυροδοτούν την εφίδρωση. 
Αν η εφίδρωση στις παλάμες συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, μπορεί να οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό (ταχυπαλμία, αυξημένη όρεξη), διαβήτη (υπερβολική δίψα, θολή όραση), εμμηνόπαυση (ακανόνιστη περίοδος, πεσμένη λίμπιντο) ή και λέμφωμα (ανεξήγητη απώλεια βάρους). Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου