Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η κακή κρίση που κάνουμε για τις ξένες αμαρτίες λειτουργεί ως... προφητεία για τη δική μας κατοπινή ζωή.

Διαβάζουμε στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη 
"Ας με ακούσετε, ας με ακούσετε όλοι εσείς οι κακοί κριτές των ξένων αμαρτιών. Είναι αλήθεια, ότι "εν ω κριματι κρίνετε, κριθήσεσθε" (Ματθ. ζ.2). Ας είστε βέβαιοι ότι για όσα αμαρτήματα κατηγορήσαμε τον πλησίον είτε ψυχικά είτε σωματικά, θα περιπέσουμε σ αυτά. Και δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά" (λογ.ι 10)
Η διπλή προτροπή του Αγίου Ιωάννου αποκαλύπτει το βαρυσήμαντο του λόγου του. Η κακή κρίση που κάνουμε για τις ξένες αμαρτίες λειτουργεί ως...προφητεία για τη δική μας μετέπειτα ζωή.!!!
Για ότι αμάρτημα κατηγορήσαμε ή κατηγορούμε τον πλησίον μας θα επιτρέψει ο Κύριος στο ίδιο να πέσουμε κι εμεις. Είτε ψυχικό είτε σωματικό. Και είναι απόλυτος. "Δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά" 
Ο ίδιος ο Κύριος βεβαίωσε: "για ότι κρίνετε τον συνάνθρωπο σας, για αυτό θα κριθείτε και σεις". 
Οπότε όποια κακή κρίση κάνουμε για τον συνάνθρωπο μας, τελικώς θα λειτουργήσει ως κακή κρίση και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Κρίνοντας τον άλλον κρίνουμε τον εαυτό μας. Για αυτό και στην κρίση του Θεού δεν θα χρειαστεί άλλος κατήγορος μας πέρα από τον ίδιο τον εαυτό μας. Υπάρχει βέβαια ο διάβολος ο οποίος πάντοτε μας κατηγορεί έτσι και αλλιώς στον Θεό, αλλά ο ίδιος ο εαυτός μας θα είναι πρωτίστως το... εισαγγελικό χέρι που θα υψωθεί απειλητικά εναντίον μας!!!
Ένα είναι το φάρμακο. Να μετανοήσουμε και να σταματήσουμε την κακή αυτή συνήθεια. Και να στήσουμε τον εαυτό μας στον τοίχο κ μόνο τον εαυτό μας. Και να έχουμε πάντα στο νου τα λόγια του Κυρίου. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. (Ιωάν.Η 8)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου