Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πώς να βγάλεις γρήγορα και εύκολα το λιωμένο κερί από το πάτωμα ή άλλες επιφάνειες


Όλοι έχουμε κεριά και όλοι τα λατρεύουμε. Όμως είτε επειδή έχει καεί στραβά, είτε επειδή το κρατάμε λάθος, οι λεκέδες από κερί είναι κάτι που συμβαίνει πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε. Αυτά τα τρικ θα σε βοηθήσουν τόσο να βγάλεις το κερί, όσο και τον λεκέ!

Ξύλινο Πάτωμα

Αν ρίξεις κερί στο παρκέ η πρώτη σου κίνηση είναι να πάρεις το πιστολάκι με τα μαλλιά και να του ρίξεις μπόλικο ζεστό αέρα. Συνέχισε μέχρι να ξαναζεσταθεί το κερί και ύστερα βγάλτο με τα δάχτυλα ή μια πιστωτική κάρτα. Αν δεν φύγει ο λεκές, βάλε λακ και τρίψτο με ένα στεγνό πανί. 


Κερί σε ύφασμα

Κερί σε ρούχο, ότι πιο σύνηθες. Εδώ έχεις δύο τρόπους: να βάλεις πάνω και κάτω από το ρούχο λαδόκολλα ή κομμάτι χαρτοσακούλας χωρίς χρώμα και να το σιδερώσεις ελαφρά (λογικά η δουλειά θα γίνει γρήγορα). Ο άλλος τρόπος είναι να το τρίψεις στην αρχή με πάγο και ύστερα να το αφαιρέσεις με ένα μαχαίρι (επάλειψης, μην κοπείς). Ύστερα πλύνε με ζεστό νερό και αν ο λεκές παραμείνει δοκίμασε μείγμα με νερό και σαπούνι.


Κερί σε καναπέ ή χαλί

Επαναλαμβάνεις το κόλπο με το σίδερο και την χαρτοσακούλα, με το σίδερο ρυθμισμένο σε μέτρια θερμότητα. Αν το μαξιλάρι του καναπέ έχει φερμουάρ βάλε ένα κομμάτι χαρτί στο κάτω μέρος αν και δύσκολα θα περάσει κερί αν το ύφασμα είναι χοντρό. Με λευκό ξίδι και νερό σε αναλογία 50-50, βγάλε τον λεκέ και ούτε γάτα, ούτε ζημία!


Κερί σε γυαλί ή πλαστικό ή άλλα αντικείμενα

Τοποθέτησε το αντικείμενο στην κατάψυξη για δύο ώρες και θα δεις ότι το κερί θα φύγει με ένα πολύ μικρό και αστείο άγγιγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί θα δημιουργηθεί ένα μικρό στρώμα πάγου, ανάμεσα στο κερί και στην επιφάνεια. Όπως έχουμε μάθει από την φυσική, ένα κομμάτι πάγου στα εξωτερικά του στρώματα έχει…νερό! Οπότε ο λεκές θα γλιστρήσει εύκολα!


Πως δεν θα κολλήσει το κερί στην βάση;

Όταν βάζεις ένα κερί σε κηροπήγιο, στο σημείο της βάσης που μένει εκτεθειμένο και μπορεί να κολλήσει το κερί, βάλε μια σταγόνα λάδι περιμετρικά. Είτε το κερί δεν θα κολλήσει, είτε θα φύγει με το πρώτο άγγιγμα. Ουσιαστικά η λίπανση λειτουργεί όπως το πάνω τρικ με το νερό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου