Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Πόσο ανθυγιεινή μπορεί να είναι η μαγιονέζα;


Μπορεί να έχετε ήδη κάποια ιδέα ότι η μαγιονέζα δεν είναι ακριβώς ένα υγιές συνοδευτικό για το φαγητό, αλλά γνωρίζετε πόσο υψηλή περιεκτικότητα έχει σε λιπαρά και άλλα επιβλαβή διατροφικά στοιχεία;

Ευτυχώς, η εξάλειψη της μαγιονέζας από τη διατροφή σας δεν είναι υποχρεωτική, αφού μπορείτε να βρείτε ποικιλίες της με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, που μπορεί να μην έχουν τόσο μεστή γεύση όσο αυτή που είχατε γευτεί μέχρι τώρα, αλλά τουλάχιστον είναι λιγότερο ανθυγιεινή για εσάς. Ανεξάρτητα από το είδος της μαγιονέζας που καταναλώνετε, ωστόσο, θα πρέπει να την περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Θερμίδες

Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα τυπικά περιέχει γύρω στις 90 θερμίδες. Πρόκειται για περίπου το 4,5% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης θερμίδων σας (που πρέπει να είναι περίπου 2.000 θερμίδες) σε μόλις μία κουταλιά της σούπας. Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε να την υπολογίσετε στις συνολικές θερμίδες της ημέρας, αλλά κάπως έτσι θα βρεθείτε υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι, χωρίς να το καταλάβετε αν καταναλώνετε πολλή μαγιονέζα ή άλλα παρόμοια προϊόντα.

Λίπος

Κάθε κουταλιά της σούπας μαγιονέζα περιέχει 10 g του συνολικού λίπους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 15,4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψής σας, καθώς και 1,5 g κορεσμένων λιπαρών, που αντιστοιχούν σε 7,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής σας. Αν και η περιορισμένη κατανάλωση λίπους είναι αποδεκτή για δραστήρια άτομα, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τακτικά πολύ περισσότερο λίπος απ’ ό,τι είναι υγιές γι’ αυτούς, ιδιαίτερα κορεσμένο. Και ως γνωστόν, όσο πιο πολλά κορεσμένα λίπη καταναλώνει κανείς, τόσο πιο δραστικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιβλαβών συνθηκών υγείας, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Χοληστερόλη

Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα περιέχει 5 mg χοληστερόλης, η οποία είναι περίπου το 1,7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης χοληστερόλης σας. Ως γνωστόν, η υπερβολική πρόσληψη χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες σας. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και παρόμοια προβλήματα υγείας.

Νάτριο

Κάθε κουταλιά της σούπας μαγιονέζα περιέχει 90 χιλιοστόγραμμα νατρίου, που είναι το 3,8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής σας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland, το σώμα σας χρειάζεται το νάτριο για να κρατήσει σε λειτουργία συστήματα όπως τα νεύρα και οι μύες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ νάτριο στη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση και παρόμοιες επιπλοκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου