Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ξηροφθαλμία: Νέα και εξελίξεις στη θεραπεία

Αντιμετωπίζετε προβλήματα ξηροφθαλμίας; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες για τις επισκέψεις ασθενών στους οφθαλμίατρους. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ξηρότητας, σύμφωνα με το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Optometry and Vision Science. 

Νέες προσεγγίσεις διάγνωση και θεραπείας 

Περίπου το 25% των ασθενών αναφέρουν στον οφθαλμίατρό τους προβλήματα που σχετίζονται με ξηρά μάτια, σύμφωνα με μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. Η διάγνωση, η θεραπεία και η διαχείριση ασθενών με συμπτώματα ξηροφθαλμίας μπορεί να είναι δύσκολη και απογοητευτική και για τους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς. 

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επαγγελματίες της φροντίδας των ματιών έχουν αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα για το πώς η ξηροφθαλμία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής, και σημείωσαν "σημαντική πρόοδο" στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών με συμπτώματα ξηροφθαλμίας. 

Παράγοντες κινδύνου. Πολλοί και ποικίλοι παράγοντες έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο ξηροφθαλμίας, συμπεριλαμβανομένων της ασιατικής φυλής/ εθνικότητας, της φθοράς των φακών επαφής, των φαρμάκων για το γλαύκωμα και της χειρουργικής επέμβασης. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει είναι η δυσλειτουργία των αδένων μεϊβομιανών, η κύρια πηγή των λιπιδίων για το δάκρυ, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εξάτμιση των δακρύων. 

Αντιμετώπιση. Στη σημερινή κοινωνία, ακόμη και τα υγιή μάτια ζουν την προσωρινή ταλαιπωρία που οφείλεται στην παρατεταμένη ανάγνωση ή τους υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Διάφορες εφαρμογές τηλεφώνου μπορεί να υπενθυμίσουν στους χρήστες «οπτικά διαλείμματα». 

Άλλες τρέχουσες και αναδυόμενες θεραπείες που συμπεριλαμβάνονται στο ειδικό τεύχος είναι τα συμπληρώματα ωμέγα-3, διάφορες μορφές θεραπείας θερμότητας και τα τεχνητά δάκρυα. 

Η έρευνα συνεχίζεται για τα συστατικά και τους παράγοντες που ρυθμίζουν το δακρυϊκό φιλμ οδηγώντας σε αποτελεσματικές νέες στρατηγικές θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου