Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Βήχας; Διώξτε τον… φυσικά!


Αν ο βήχας των τελευταίων ημερών δεν αφήνει ούτε εσάς ούτε τους υπόλοιπους σε ησυχία, αντί να κατεβάσετε μισό μπουκάλι σιρόπι, δοκιμάστε μερικά γιατρικά της φύσης.

1.Πάρτε λίγο θυμάρι

Το θυμάρι είναι επίσημα εγκεκριμένο από τους Γερμανούς για τη θεραπεία του βήχα, των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού, της βρογχίτιδας και του κοκίτη και φυσικά όχι άδικα. Τα μικρά φύλλα του περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα και συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή χαλαρώνουν τους μυς της τραχείας και μειώνουν τη φλεγμονή, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα. Για να φτιάξετε τσάι με θυμάρι, ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα βρασμένο νερό, σκεπάστε κι αφήστε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώστε.

2.Περάστε στην αντεπίθεση με μέλι, λεμόνι και λιναρόσπορο

Αν βράσετε λίγο λιναρόσπορο σε νερό θα πάρετε ένα παχύ τζελ το οποίο μαλακώνει το λαιμό και το βρογχικό σύστημα. Αν, μάλιστα, στη συνέχεια προσθέσετε μέλι και λεμόνι, τα οποία δρουν σαν ήπια αντιβιοτικά, θα ενισχύσετε την καταπραΰντική δράση του σιροπιού. Για να το παρασκευάσετε, βράστε 2 ή 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο σε μία κούπα νερό μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Στραγγίστε κι έπειτα προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι κι άλλες 3 χυμό λεμονιού. Καταναλώστε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα τη φορά.

3.Φτιάξτε τσάι με μαύρο πιπέρι

Το «φάρμακο» αυτό έχει τις ρίζες του σε δύο διαφορετικές παραδόσεις: στην παραδοσιακή ιατρική της Νέας Αγγλίας και στην Κινέζικη ιατρική. Ο λόγος είναι ότι το μαύρο πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας και αν συνδυαστεί και με μέλι, το οποίο καταπραΰνει φυσικά το βήχα, μπορεί να φέρει άριστα αποτελέσματα. Για να παρασκευάσετε το ρόφημα, ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο, μαύρο πιπέρι τριμμένο και 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε μια κούπα. Γεμίστε την με βρασμένο νερό και αφήστε την σκεπασμένη για 15 λεπτά. Έπειτα σουρώστε και είναι έτοιμο. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι το παραπάνω ρόφημα φέρνει αποτελέσματα στις περιπτώσεις υγρού βήχα και δεν ενδείκνυται για τον ξηρό.

4.Δοκιμάστε μια «ξινή» εναλλακτική

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό «φάρμακο» που χρησιμοποιείται πολύ συχνά και αποτελεί άμεση λύση: κόψτε ένα φρέσκο λεμόνι στα τέσσερα, πάρτε τη μία φέτα και ρίξτε της αρκετό μαύρο πιπέρι και αλάτι. Ρουφήξτε τη, όπως κάνετε μετά από 1 σφηνάκι τεκίλα!

5.Πιείτε λίγο ζεστό γάλα

Σίγουρα το γνωρίζετε και το εφαρμόζετε από την παιδική σας ηλικία. Για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα μιας ζεστής κούπας γάλα στο λαιμό σας, προσθέστε και λίγο μέλι.

6.Καταναλώστε αμύγδαλα

Σύμφωνα με κάποιες παλιότερες παραδόσεις, τα αμύγδαλα ανακουφίζουν βρογχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του βήχα. Ανακατέψτε μερικά κουταλάκια του γλυκού αμύγδαλα με 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και πιείτε το για να ανακουφιστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου