Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

10 περίεργοι νόμοι σε όλο τον κόσμο!

Κάθε πολιτισμός… και ένας περίεργος νόμος! Άσκοπες απαγορεύσεις και αστείοι νόμοι μας αφήνουν με το στόμα «ανοιχτό» και το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι γέλιο και κλάμα μαζί. Και όμως υπάρχουν πολίτες διάφορων χωρών που τους ακολουθούν και συμβαδίζουν μαζί τους, ακόμα και αν προέρχονται από ένα παλιό νομικό βιβλίο. Απίστευτοι νόμοι… αλλά αληθινοί! 

Στη Σιγκαπούρη οι τσίχλες απαγορεύονται! 

Σκεφτείτε πριν μασήσετε μια τσίχλα… ειδικά στη Σιγκαπούρη. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε εξαιτίας του υψηλού κόστους και της δυσκολίας της αφαίρεσης των πεταμένων τσιχλών από τους δημόσιους χώρους. Κάποια στιγμή κόλλησαν μια τσίχλα πάνω στην πόρτα του τρένου Mass Rapid Transit, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σταματήσουν την κίνησή του. Μετά από αυτό το σκηνικό οι τσίχλες απαγορεύτηκαν… για αυτό προσοχή! 

Οι πενθούντες στη Μασαχουσέτη τρώνε… μέχρι τρία σάντουιτς 

Και όμως, όσοι πενθούν στη Μασαχουσέτη δεν μπορούν να φάνε πάνω από τρία σάντουιτς! Απαγορεύεται δια ροπάλου… Πρόκειται για έναν από τους νόμους που γράφτηκαν σε βιβλία και ακόμα ισχύουν. Δεν το χαρακτηρίζουν μόνο ως έναν «κακό τρόπο», αλλά το κατευθύνουν ως ένα ποινικό αδίκημα. 

Οι οδηγοί στη Δανία ανάβουν πάντα τα φώτα του οχήματος… 

Πολλοί νομίζουν ότι αυτός ο νόμος ισχύει μόνο στην οδήγηση το βράδυ… αλλά κάνουν λάθος! Στη Δανία κρίνεται απαραίτητο οι οδηγοί να ανάβουν τους προβολείς του αυτοκινήτου ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι παραβάτες μπορούν να πληρώσουν πρόστιμό μέχρι και $ 100. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο νόμος βοήθησε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα. 

Παιδιά φυλακίζονται στο Μπαγκλαντές λόγω «αντιγραφής»! 

Πολλά παιδιά, ακόμα και κάτω των 15 ετών, μπορούν να φυλακιστούν εξαιτίας της εξαπάτησης στις τελικές εξετάσεις του σχολείου. Κάθε χρόνο η ισχυρή κυβέρνηση του Μπαγκλαντές παίρνει αυστηρά μέτρα για να σταματήσει την εξαπάτηση-αντιγραφή ακόμα και από την παιδική ηλικία, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μαζικές εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης για να προειδοποιηθεί κάθε μαθητής… Καλύτερα λοιπόν να πάρουν μηδέν στη βαθμολογία. 

Απαγορεύεται να πληρώσεις μόνο με κέρματα στον Καναδά 

Στον Καναδά υπάρχει νόμος περί νομίσματος του 1985, ο οποίος απαγορεύει στον καταναλωτή να πληρώσει για ένα αντικείμενο ή μια υπηρεσία με πολλά κέρματα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν χρησιμοποιώντας όλα τα χαρτονομίσματα από $ 10 και πάνω. Ακόμα και η χρήση του ενός δολαρίου είναι περιορισμένη. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει, όμως, το δικαίωμα να επιλέξει αν θα λάβει τα κέρματα ή όχι. 

Στο Οχάϊο απαγορεύεται το «βάψιμο» μικρών πουλερικών… 

Σύμφωνα με τους νόμους της περιοχής, κανένα πρόσωπο, επιχείρηση ή εταιρία δεν μπορεί να βάψει ή να αλλάξει χρώμα σε μικρά κουνέλια ή πουλερικά ή μικρά παπάκια. Άμεσο αποτέλεσμα του νόμου είναι η απαγόρευση της πώλησης, της έκθεσης ή της προσφοράς κάθε κουνελιού ή πουλερικού που είναι ακόμα μικρό και με βαμμένο χρώμα. Ποιος βάφει, όμως, στα αλήθεια τα μικρά κοτοπουλάκια; 

Στη Γαλλία υπάρχει νόμος για τις γυναίκες με παντελόνια 

Από το 1800 υπήρχε νόμος που απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν παντελόνια. Ο νόμος έχει μέχρι σήμερα τροποποιηθεί πολλές φορές: το 1892 επέτρεψε στις γυναίκες να φορούν αθλητικό παντελόνι όταν κάνουν ιππασία, ενώ το 1909 είπε «ναι» στο παντελόνι όταν οι γυναίκες κάνουν ποδήλατο. Παρόλα αυτά, οι σημερινές Γαλλίδες δεν δίνουν σημασία σε έναν τέτοιο νόμο… και λογικό! 

Τα δίδυμα παιδιά απαγορεύονταν στην Κίνα 

Πρόκειται για την πολιτική του «ενός παιδιού» που ακολουθούσε ο ηγέτης Deng Xiaoping το 1979 για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της κομμουνιστικής Κίνας. Σήμερα, το 35,9% του πληθυσμού της υπόκεινται στον περιορισμό ενός παιδιού. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι συνέβαλε στην άμβλυνση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Απίστευτο και όμως αληθινό! 

Στη Γεωργία απαγορεύεται η τροποποίηση ενός ποδηλάτου… 

Ο νόμος αναφέρει ότι ένας ποδηλάτης δεν μπορεί να εξοπλίσει ή να τροποποιήσει το ποδήλατό του με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρεθεί το πεντάλ λιγότερο από τα 12 εκατ. από το έδαφος. Η χαμηλότερη και νόμιμη θέση του πεντάλ είναι τα 13 εκατ. πάνω από το χώμα. Το ερώτημα είναι ένα: Μπορεί κανείς να οδηγήσει ένα τέτοιο ποδήλατο χωρίς να πέσει; 

«Όχι» στην κατανάλωση μιας Χριστουγεννιάτικης τάρτας στη Βρετανία 

Στη Βρετανία είναι παράνομο να καταναλώνουν μια ολόκληρη τάρτα την ημέρα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για έναν παλιό νόμο, που σπανίως επιβάλλεται, βέβαια, στη χώρα! Τον έφερε στην Αγγλία ο Όλιβερ Κρόμγουελ, αυτοαποκαλούμενος και ως «Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας», με σκοπό τη μείωση της λαιμαργίας και της μέθης τις Χριστιανικές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου