Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η προσευχή στην Εκκλησία


Λέγει ο άγιος Ιωάννης: Μη το κάνεις καλέ μου άνθρωπε, τέτοιο λάθος! Γιατί, αν το κάνεις, τον εαυτό σου ζημιώνεις!

Κάθε άνθρωπος, το ξέρουμε, έχει δικαίωμα, να κάνει προσευχή και στο σπίτι του. Ναί, έτσι είναι! Όμως ποτέ κανένας δεν κάνει στο σπίτι του προσευχή, σαν εκείνη που κάνει στην Εκκλησία!

Τι είναι εκείνο που κάνει την προσευχή στην Εκκλησία, να είναι η πιο καλή;

Εκεί, στην Εκκλησία, είναι και οι πατέρες μας, οι ιερείς! Καί πλήθος κόσμου! Καί όλοι μαζί, με μια καρδιά και μια φωνή, μιλάμε στον επουράνιο Πατέρα μας!

Μη σού περνάει λοιπόν η ιδέα, ότι, αν κάθεσαι στο σπιτάκι σου και κάνεις εκεί την προσευχή σου, με το δικό σου τρόπο, θα σε ακούσει ο Κύριος καλύτερα!

Λάθος κάνεις. Μεγάλο λάθος. Ο Θεός θέλει, όλοι εμείς σαν αδέλφια‐σαν παιδιά Του, να κάνουμε την προσευχή μας όλοι μαζί!…

Μας δίδαξε να λέμε «Πάτερ ημών», «πατέρα όλων μας».

Καί, τελικά, τι κάνουμε στην Εκκλησία; Να. Απλά παρακολουθούμε τα λόγια των ιερέων. Καί τα επαναλαμβάνουμε σαν δικά μας.

Ψάχνεις να βρείς, τι είναι εκείνο που κάνει την προσευχή στην εκκλησία, να είναι καλύτερη;

Πολλά!…

Καί συγκεκριμένα: Στην Εκκλησία είμαστε πολλοί. Καί όλοι μαζί έχουμε τα ίδια στο νού (στο μυαλό μας) και τα ίδια στο στόμα. Στην Εκκλησία είμαστε όλοι δεμένοι με την αγάπη, όλοι ένα. Καί το πιο μεγάλο και πιο σημαντικό: Στην Εκκλησία έχουμε μαζί μας τους ιερείς μας· που προσεύχονται μαζί μας· και μας ευλογούν.

Καί γιατί προεξάρχουν, στις προσευχές μας, στην Εκκλησία, οι ιερείς;

Θέλεις να το ακούσεις; Άκουσέ το.

Οι προσευχές των απλών ανθρώπων είναι προσευχές αδύνατες και ισχνές! Όταν όμως αυτοί οι άνθρωποι οι απλοί, παρακολουθούν τις προσευχές των ιερέων, τότε οι προσευχές τους παίρνουν τέτοια δύναμη, που ανεβαίνουν στον ουρανό!

Τι είπες; Πότε οι προσευχές μας ανεβαίνουν στον ουρανό;

Όταν προσευχή μας κάνουμε τα λόγια των ιερέων και της ιερής ακολουθίας.

Αυτή είναι η καλύτερη προσευχή.

(Από την ομιλία του: Περί ακαταλήπτουΛόγος Γ’, P.G. 48, σ. 725)

Με λόγια πιο απλά:

Ο μεγάλος άγιος διδάσκαλος της Εκκλησίας μας μας λέγει, ότι η πιο καλή προσευχή, γίνεται στην Εκκλησία· και μάλιστα τότε που ο κάθε πιστός ενώνει την προσευχή του με την προσευχή των ιερέων.

Περιοδικό Λυχνία, Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, τεύχος Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου