Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Πορτοκαλί κάψουλες: Η πανέξυπνη μέθοδος αναχαίτισης παράνομων μεταναστών που χρησιμοποιεί η Αυστραλία (εικόνες)


Οι Αυστραλοί βρήκαν έναν νέο τρόπο να αντιμετωπίσουν τους παράνομους μετανάστες που εισβάλουν στα χωρικά της ύδατα από την Ινδονησία, την Ιάβα, το Ιράν, τη Μαλαισία και όχι μόνο.


Δεδομένου ότι και εκεί οι έμποροι που τους μεταφέρουν, βάση σχέδιο βουλιάζουν τα πλοιάρια με τους παράνομους μετανάστες , ώστε να αναγκαστεί το λιμενικό να τους περάσει στο Αυστραλιανό έδαφος και εκεί να ζητήσουν άσυλο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναζήτησε και βρήκε μια λύση: τις πορτοκαλί κάψουλες.

Οι πορτοκαλί κάψουλες είναι κλειστά, βενζινοκίνητα, αβύθιστα σκάφη, κλιματιζόμενα, 90 θέσεων, γεμάτα με αρκετά τρόφιμα και νερό για το ταξίδι της επιστροφής, καθώς εκεί οι λαθρομετανάστες διασχίζουν ωκεανό προκειμένου να φτάσουν στο προορισμό τους.

Το λιμενικό περισυλλέγει τους ναυαγούς ή τα πλοιάρια και μεταφέρει όλους τους παράνομους μετανάστες μέσα στην πορτοκαλί λέμβο. Στη συνέχεια την προωθεί με ένοπλη συνοδεία στα ανοιχτά, με κατεύθυνση τη χώρα από την οποία επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο.

Η πρώτη τέτοια κάψουλα έφτασε στο Cikepuh της Δυτικής Ιάβα στις 15 Ιανουαρίου 2014, γεμάτη κόσμο και προσάραξε σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο.
Στο εσωτερικό της είχε 60 άτομα Ιρανικής καταγωγής, που ζήτησαν άσυλο στην Ιάβα.

Πορτοκαλί λέμβος, καταφθάνει στην Ινδονησία από την Αυστραλία.


Προσπάθειες να βυθίσουν τις σωσίβιες λέμβους δεν μπορούν να γίνουν επιτυχώς.
Ακόμη και αν τρυπήσουν τη λέμβο και πάρει νερό έχει σχεδιαστεί έτσι που δεν θα βουλιάξει. Ο δε κινητήρας, είναι κλειστός σε αδιάρρηκτο κουτί.

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση προμηθεύτηκε τις πρώτες 11 κάψουλες στην τιμή των 500.000 δολαρίων. Κοστίζει η λύση όπως παραδέχτηκε, αλλά δεδομένου ότι μετά τις πρώτες 3 κάψουλες που έστειλαν πίσω σταμάτησαν απότομα να καταφθάνουν πλοιάρια με μετανάστες, ίσως να σημαίνει πως θα αργήσει να αγοράσει καινούριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου