Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ήρθε η ώρα να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ

Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για το θέμα του σεξ. Από τη μια μεριά υπάρχει το ταμπού να μην μιλήσουμε ποτέ για τέτοια πράγματα στα παιδιά και από την άλλη να τα πούμε όλα με κάθε λεπτομέρεια και με κίνδυνο να βάλουμε τα παιδιά σε σκέψεις και πράξεις που δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους. 
Υπάρχει μέτρο στο κάθε τι. Σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει το παιδί να αποκτήσει πληροφόρηση. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χωρίς της ακρότητες της βιομηχανίας του σεξ και του πεζοδρομίου. Οι γονείς θεωρώ ότι είναι οι πιο κατάλληλοι γι'  αυτό. Με φόβο Θεού στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο που είναι το παιδί τους. Με υπευθυνότητα μπροστά σε κάποιον που ρωτάει να μάθει και είναι το παιδί τους. Με βάση το τι λέει ο Θεός για τη ζωή και τις διάφορες εκφράσεις της. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τι λέει ο Θεός, διότι είναι ο ...κατασκευαστής μας. Αυτός έχει ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ για όλα όσα υπάρχουν στη ζωή μας. Παρακάτω είναι ένα αξιόλογο κείμενο χωρίς ακρότητες για το θέμα αυτό.



Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 
Οι περισσότεροι γονείς μπορούν να ομολογήσουν ότι από τις πιο αμήχανες στιγμές της ζωής τους ως γονείς ήταν όταν έπρεπε να εξηγήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Είτε γιατί φοβούνται μήπως πουν λάθος πράγματα, είτε γιατί ντρέπονται και σοκάρονται, οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών τείνουν να αποφεύγουν τη συζήτηση για το σεξ, το οποίο άλλωστε ήταν ένα θέμα ταμπού για πάρα πολλά χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι, πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που θα βοηθήσει στην ψυχοσεξουαλική ωρίμανση των παιδιών και θα βελτιώσει την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να προσέχει κάθε γονιός είναι τα εξής:

● Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά την ανατομία του σώματός τους 
Τα παιδιά τα οποία μπορούν να ορίσουν τα μέρη του σώματος τους, δεν τα ντρέπονται. Μαθαίνουν να εξοικειώνονται πιο εύκολα με το σώμα τους και να νιώθουν όμορφα για αυτό. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη το παιδί να εξηγήσει κάποιο «παράξενο/ανεπιθύμητο» άγγιγμα, θα έχει τη γνώση να περιγράψει ακριβώς το μέρος του σώματος του και επομένως να ανιχνευθεί έγκαιρα η κακοποίηση ή η υποψία αυτής.

● Τα παιδιά έχουν λόγο που ρωτάνε για το σεξ. Ακούστε τα.Το κάθε παιδί έχει το δικό του επίπεδο περιέργειας. Οι ενήλικες φοβούνται ότι τα παιδιά ρωτάνε για το σεξ έχοντας στο μυαλό τους τις ίδιες σκέψεις με εκείνους. Η αλήθεια είναι πως ένα παιδί, μπορεί να ρωτήσει αν η μαμά του θα κάνει σεξ, φοβούμενο μήπως η μαμά του μείνει ξανά έγκυος και χάσει την αποκλειστικότητα, ή μπορεί να ρωτήσει τι είναι γκέι χωρίς απαραίτητα να έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις, αλλά να είδε μια διαφήμιση στην τηλεόραση και να αναρωτιέται. Οι γονείς οφείλουν να ακούσουν το παιδί σε ότι έχει να ρωτήσει και να αναρωτηθούν: για ποιο λόγο το ρωτάει τώρα το παιδί; Τι στόχο έχει η ερώτηση του; Τι θέλει να μάθει;

● Ντρέπομαι να του/της μιλήσω για το σεξ. Ας το δει στο διαδίκτυο.Ένα παιδί, το οποίο δεν έχει μιλήσει με τους γονείς ή τους κηδεμόνες του για το σεξ, μπορεί να αναζητήσει μόνο του ότι πληροφορίες χρειάζεται. Δυστυχώς, επειδή η βιομηχανία του σεξ είναι μια τεράστια επιχείρηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος το παιδί να «πέσει» πάνω σε πορνογραφικό υλικό, χωρίς να είναι αναπτυξιακό έτοιμο να δεχτεί αυτά που βλέπει. Οι γονείς οφείλουν να έχουν κάνει μια προεργασία στα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία σχετικά με τη διαδικασία του σεξ, τα συναισθήματα που βιώνουν οι συμμετέχοντες, το δικαίωμα να πει κανείς όχι, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και την εγκυμοσύνη, ώστε να προετοιμάσουμε τα παιδιά όσο περισσότερο γίνεται για τον πραγματικό κόσμο.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που οφείλει να ξεκινήσει από τους γονείς από την πολύ μικρή ηλικία του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο και οι ίδιοι θα είναι εξοικειωμένοι με τις έννοιες γύρω από το σεξ και το παιδί θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ελευθερίας έκφρασης και θα μπορέσει να ανοιχτεί και να συζητήσει με τους γονείς του – τους πλέον κατάλληλους άλλωστε- οτιδήποτε το προβληματίζει που άπτεται του θέματος.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου