Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Όταν οι γονείς είναι υπερβολικά απαιτητικοί με το παιδί





Το να έχετε απαιτήσεις από το παιδί είναι υγιές, αρκεί να μη χάσετε το μέτρο και καταλήξετε να γίνετε καταπιεστικοί. Πάμε να δούμε τι πρέπει να περιμένετε από το παιδί αν τελικά κάνετε το δεύτερο, έστω και παρά τη θέλησή σας:
Όταν οι απαιτήσεις σας είναι πολύ υψηλές έως ανεδαφικές από το παιδί, τότε σε πρώτο επίπεδο καταλήγετε να είσαστε πιεστικοί και να δημιουργείτε αρνητική ψυχολογία στο μικρό σας.

Σε δεύτερο επίπεδο, το παιδί νιώθει ότι συνεχώς σας απογοητεύει με τις σχολικές επιδόσεις του και τη γενικότερη συμπεριφορά του και σε τελική ανάλυση δεν πιστεύει στις δυνατότητές του.

Πολλές φορές το παιδί ψάχνει καταφύγιο στην απομόνωση, άρα ενδέχεται να διαπιστώσετε μια ψυχρότητα προς το πρόσωπό σας. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να θέσετε τις απαιτήσεις σας από εκείνο σε πιο ρεαλιστικές βάσεις και ταυτόχρονα να αποκαταστήσετε τις σχέσεις σας;

Πολλοί γονείς πιέζουν παραπάνω από το φυσιολογικό τα παιδιά τους ανησυχώντας για το μέλλον τους σε όλα τα επίπεδα, βλέποντας σε τι κοινωνία μεγαλώνουν. Αυτοί οι γονείς καλό είναι να μην εξωτερικεύουν κατ' αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους, παρά με πιο δημιουργικό και παιδαγωγικά ορθό.

Δείξτε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο παιδί σας και αφήστε το να δείξει τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις γενικότερες ικανότητές του, χωρίς βέβαια να το αφήσετε τελείως χαλαρό. Μην εκπλαγείτε αν δείτε θεαματικά αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο!

Επίσης, όταν το παιδί διαπιστώσει ότι είσαστε παραπάνω πιεστικοί από όσο πρέπει, υπάρχει περίπτωση να καταφύγει στα ψέματα, θέλοντας να αποκρύψει κάποια αποτυχία του ή γενικά κάτι που θεωρεί ότι θα σας απογοητεύσει.

Τέλος, φροντίστε να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση, τα οποία θα δημιουργούν εσωτερικά κίνητρα για να βελτιώνονται και δε θα έχουν ανάγκη να ετεροκαθορίζονται από τις προσδοκίες τρίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου