Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Συστολική πίεση: Ποια είναι τα νέα όρια



Νέες οδηγίες έδωσαν στη δημοσιότητα δύο ιατρικοί σύλλογοι των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACP) και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), όσον αφορά τα ανώτατα αποδεκτά όρια για τη συστολική πίεση στην ομάδα του πληθυσμού άνω των 60 ετών. 

Στόχος των οδηγιών είναι να υιοθετήσουν οι ιατροί μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) σε υγιή άτομα μεγάλης ηλικίας. 

Το όριο που είχε τεθεί παραδοσιακά για τη συστολική πίεση (το μεγαλύτερο από τα δύο νούμερα που μετράνε την πίεση, την οποία συχνά αποκαλούμε «μεγάλη» πίεση) ήταν τα 140 mm Hg. Από το όριο αυτό και πάνω οι ιατροί συνήθως συνιστούν θεραπεία, όπως αντι-υπερτασικά φάρμακα. 

Οι δύο σύλλογοι προτείνουν οι ιατροί να χορηγούν θεραπεία σε άτομα 60 ετών και άνω, όταν βέβαια δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, εάν η συστολική τους πίεση ξεπερνά σταθερά τα 150 mm Hg, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου, εγκεφαλικού και καρδιακών επεισοδίων. 
Οι νέες οδηγίες καταρτίστηκαν έπειτα από επισκόπηση των τελευταίων επιστημονικών ευρημάτων σχετικά με τα πιθανά οφέλη ή τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από τα εκάστοτε όρια που τίθενται για την αρτηριακή πίεση. Αναλυτικά οι οδηγίες και η επισκόπηση δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Επίσης, περίληψη της έκθεσης θα δημοσιευτεί στο τεύχος Μαρτίου/Απριλίου 2017 της επιθεώρησης Annals of Family Medicine. 

Να σημειωθεί ότι οι δύο σύλλογοι δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετά τεκμήρια ώστε να προχωρήσουν σε οδηγίες για τη Υπέρταση: Σε ποια περίπτωση προστατεύει από την άνοια (το μικρότερο από τα δύο νούμερα που μετράνε την πίεση, την οποία συχνά αποκαλούμε «μικρή» πίεση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου