Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Με την μνήμη σας πώς τα πάτε;

Φεύγετε από το σπίτι και σκέφτεστε.. πήρα τα κλειδιά μου, το κινητό μου, το πορτοφόλι μου; Ψάχνετε την τσάντα σας. Ευτυχώς, τα πήρατε. Έκλεισα τον θερμοσίφωνα, το μάτι της κουζίνας; Δεν θυμάστε με τίποτα. Γυρνάτε στο σπίτι και τελικά όλα είναι εντάξει. Πόσες φορές έχετε ξεχάσει ένα προγραμματισμένο ραντεβού ή δεν θυμάστε τι φαγητό φάγατε χθες;

Όταν γίνεται αυτό στην ηλικία των 20 γελάμε, στα 30 μας κουράζει, στα 40 το έχουμε συνηθίσει και στα 50 αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το Αλτσχάιμερ. Πολλές φορές η μνήμη μας προδίδει ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μυαλό, όπως και το σώμα χρειάζεται γυμναστική. Προσπαθήστε να εντάξετε στη ζωή σας συνήθειες που τονώνουν την μνήμη.
Διαβάστε βιβλία, λύστε σταυρόλεξα, μάθετε μια ξένη γλώσσα. Οι πνευματικές δραστηριότητες βοηθάνε να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα. Ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι ή μάθετε ένα μουσικό όργανο. ‘Η απλά, ξεκινήστε να ακούτε ορχηστρική μουσική. Επηρεάζει θετικά την μνήμη, βοηθάει να συγκεντρώνεστε περισσότερο και αναπτύσσει τις γλωσσικές ικανότητες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις τροφές που ενισχύουν τη μνήμη. Το αβοκάντο, το σπανάκι, το μπρόκολο καθυστερούν την γνωστική εξασθένηση. Το αυγό, το ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, ο καφές και τα καρύδια είναι, επίσης, από τις τροφές που μας βοηθάνε να είμαστε σε καλή διάθεση, παραγωγικοί και με καλή μνήμη.
Τρέξτε ή απλά περπατήστε. Η αερόβια γυμναστική διευρύνει την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται η μνήμη με τη μάθηση. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα βελτιώνει φυσικά την φυσική σας κατάσταση και επιπλέον, επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.
Οργανώστε το μυαλό σας. Το μυαλό χρειάζεται οργάνωση. Όπως τα βιβλία είναι οργανωμένα σε κεφάλαια, κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνετε και με το μυαλό σας. Οργανώστε αυτά που πρέπει να θυμάστε και βοηθήστε το μυαλό σας να αναγνωρίζει τις σημαντικές πληροφορίες.
Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες. Έχετε παρατηρήσει ότι αν δεν κοιμάστε αρκετά το βράδυ, την επόμενη μέρα δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Ο ύπνος και η μνήμη συνδέονται. Ο σωστός ύπνος βοηθά στην συγκέντρωση, ενώ ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου