Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Είμαστε οι επιλογές μας …Κάντε τις καλύτερες!

Η λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ δε διαθέτει ηθικό βάρος, η λίστα με τις προτεραιότητες του γραφείου στο οργανόγραμμα ημέρας δεν εξασφαλίζει ψυχική ευφορία και η λίστα των αναρτήσεων στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων μοιάζει με εικονική πραγματικότητα. Στο βωμό της κοινωνικής «εξέλιξης» που προχωράει με ραγδαία βήματα προς τα εμπρός ή και προς τα πίσω (εξαρτάται από ποια πλευρά του δρόμου την κοιτάμε) γινόμαστε αναπόφευκτα έρμαια της «λογικής» της νέας εποχής.

Η ζωή είναι σύντομη αλλά ο χρόνος μας προσπερνάει χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και παλεύει απεγνωσμένα να φτάσει στον τερματισμό για να κόψει το νήμα. Θα ήταν ωφελιμότερο για τον εαυτό μας να μην αναλωνόμαστε σε ανούσια «θέλω» και «πρέπει» αλλά να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική πλευρά της ζωής που θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ είχε πει ότι είμαστε οι επιλογές μας γι’ αυτό ας επιλέξουμε τι μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Πάρτε το μολύβι στο χέρι και καταγράψτε εκείνα που σας ευχαριστούν περισσότερο. Δε χρειάζεται να προχωρήσετε σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Περιοριστείτε σε απλά πράγματα. Άλλωστε τα απλά, όσο αυτονόητα κι αν θεωρούνται, είναι τα πιο σημαντικά.

Το δικό μου σημειωματάριο μάλλον θα έγραφε τα παρακάτω:
8 πράγματα που θα με κάνουν να αισθάνομαι υπέροχα. (8 γιατί μου αρέσει σαν νούμερο) 
1. Να λέω καλημέρα. (Δεν κοστίζει και προσφέρει ευφορία όταν τη λες)
2. Να λέω συγγνώμη και ευχαριστώ. (Παραδέχομαι το λάθος μου και αναγνωρίζω το καλό που μου προσφέρουν)
3. Να χαμογελάω. (Άλλωστε μια μέρα δίχως γέλιο είναι χαμένη μέρα όπως είχε πει ο τεράστιος Τσάρλι Τσάπλιν)
4. Να ταξιδέψω σε ένα καινούριο μέρος. (Η αλλαγή παραστάσεων και εικόνων βοηθάει στην καλή διάθεση)
5. Να αφιερώσω χρόνο στη γυμναστική. (Ένα υγιές σώμα προσθέτει χρόνια στη ζωή μας)
6. Να μάθω να αγαπάω. (Οι φίλοι μας, οι γονείς μας και η οικογένειά μας είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή μας)
7. Να κόψω μια κακή συνήθεια. (Η αρνητικότητα δεν έχει θέση στη ζωή μας)
8. Να με προσέχω. (Όλα τα προηγούμενα θα είναι άνευ σημασίας αν εγώ δεν είμαι καλά)
Η λίστα αυτή δε θα με κάνει αυτόματα καλύτερο άνθρωπο αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει σταδιακά τη ζωή μου. Αλλά κι αν αυτά που θα κάνω αποδειχτούν λάθος δεν πειράζει. Ο αγώνας που δίνεις καθημερινά με τη ζωή είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Από αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να βγεις χαμένος. Γιατί είτε θα κερδίσεις, είτε θα μάθεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου