Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Τα απλά πράγματα που οδηγούν στην ευτυχία [λίστα]


Λένε πως τα καλύτερα πράγματα είναι αυτά που δεν κοστίζουν χρήματα. Κι έχουν δίκιο: η αγάπη, η συντροφικότητα, η αληθινή φιλία είναι σίγουρα μερικά από αυτά. 

Πέρα όμως από τα συναισθήματα ή τους ανθρώπους που γεμίζουν τη ζωή μας, υπάρχουν κάποιες δεξιότητες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που αν καταφέρετε να αποκτήσετε, θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Βέβαια, αυτά τα προσόντα απαιτούν μεγάλο κόπο και προσπάθεια, αλλά μάλλον αξίζει να δοκιμάσετε. 

1. Διαχείριση του χρόνου

Η μέρα έχει 24 ώρες- δεν είναι και λίγες- κι όμως πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε όσα πρέπει, ότι δεν έχουμε χρόνο για εμάς και τους αγαπημένους μας και καταλήγουμε να πέφτουμε για ύπνο με μια αίσθηση ανολοκλήρωτου. Οι ειδικοί λένε πως η σωστή διαχείριση του χρόνου μας κάνει δημιουργικούς, πιο ήρεμους, ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Οι άνθρωποι που τα πάνε καλά σε αυτό τον τομέα είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι κι έτσι όταν έρχεται η ώρα να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, είναι πιο αποτελεσματικοί και κάνουν καλύτερες επιλογές. Απαλλαγείτε λοιπόν από άσκοπες ενέργειες και μη χάνετε ούτε ένα δευτερόλεπτο σε πράγματα που δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό- θα δείτε πόσο χρόνο θα κερδίσετε.

2. Γίνετε πιο συμπονετικοί

Προσπαθήστε να καταλάβατε πώς νιώθουν οι άλλοι γύρω σας και γιατί . Μην στέκεστε απλώς στο να τους λυπάστε για την τύχη τους, αλλά αναζητήστε τις αιτίες για όσα τους συμβαίνουν. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τους άλλους, στην ουσία μεταμορφώνει και εμάς τους ίδιους. Μάθετε να υπομένετε τη σιωπή και ψάξτε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια και τις πράξεις των φίλων σας. Μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα και μην κρίνετε τους ανθρώπους για τις συμπεριφορές τους. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να τους κατανοήσετε βαθιά και θα κατακτήσετε μια σημαντική συναισθηματική δεξιότητα που θα σας κάνει καλύτερους.

3. Μάθετε να ζητάτε βοήθεια

Πολλές φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι το να ζητήσουν βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά μόνοι μας. Η διαπίστωση ότι χρειαζόμαστε βοήθεια για να πορευτούμε είναι τελικά ένδειξη δύναμης. Το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ευάλωτοι, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε τις ικανότητες ή τα προσόντα να χειριστούμε μια κατάσταση- αντίθετα αυτή η συνειδητοποίηση μας ισχυροποιεί. Επιπλέον δίνοντας χώρο στους άλλους να μας συνδράμουν, τους βοηθάμε με έναν τρόπο να ξεδιπλώσουν κι εκείνοι τις δεξιότητές τους. Συχνά έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε πως οι άλλοι είναι πολύ απασχολημένοι με τα δικά τους θέματα και ότι τους επιβαρύνουμε ζητώντας τους κάτι, ή θεωρούμε πως θα πρέπει να τους ξεπληρώσουμε κάποια στιγμή. Πρώτον, αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για εμάς, απλώς θα μας πει, οπότε μην αισθάνεστε ενοχές. Δεύτερον, οι υποχρεώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής: πάντα οφείλουμε σε κάποιον κάτι, οπότε γιατί εσείς θεωρείτε πως είστε τόσο μοναδικοί που να αποτελέσετε εξαίρεση;

4. Η επιμονή είναι αρετή

Συχνά θέτουμε στόχους, αλλά δεν είμαστε τόσο επίμονοι όσο χρειάζεται και γρήγορα τους εγκαταλείπουμε, επειδή απογοητευόμαστε ή κουραζόμαστε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λιποτακτούν μπροστά στην κάθε δυσκολία, αλλά μαθαίνουν να τη διαχειρίζονται. Επίσης ακόμα κι όταν ένας στόχος επιτευχθεί, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χάσουμε την επιμονή μας. Αντίθετα συνέχεια πρέπει να προσπαθούμε όλο και περισσότερο, όχι μόνο για να διασφαλίσουμε όσα κατακτήσαμε, αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

5. Μάθετε να ακούτε

Το να ακούτε τους άλλους είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε μορφή επικοινωνίας, προσωπικής και επαγγελματικής. Δεν είναι τυχαίο που πολλές μεγάλες εταιρείες ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να επιβεβαιώσουν ότι οι εργαζόμενοί τους ξέρουν να ακούν τον συνομιλητή τους. Μόνο όσοι δίνουν σημασία στα λεγόμενα των άλλων, μπορούν να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις και παρανοήσεις. Πάνω απ’ όλα όμως για να γίνουμε καλοί ακροατές απαιτεί να παραμερίσουμε τον εγωισμό μας: αυτή δεν είναι άλλωστε βάση όλων των σχέσεων.

6. Ασχοληθείτε με τη δουλειά σας

Αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ασχολούνται πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε με το τι κάνουν οι άλλοι, συγκρινόμενοι μαζί τους. Συχνά ανακατευόμαστε στις δουλειές τρίτων, επειδή πιστεύουμε πως εμείς ξέρουμε καλύτερα. Όμως αν κοιτάξετε πραγματικά μόνο αυτό που σας αφορά και αναμειχθείτε σε ξένες υποθέσεις εφόσον σας ζητηθεί, τότε θα νιώσετε ένα μεγάλο βάρος να φεύγει από πάνω σας. Θα είστε λιγότερο ανήσυχοι και δεν θα στενοχωριέστε, κάνοντας συγκρίσεις με το τι έχετε εσείς και τι οι γύρω σας.

7. Αποφύγετε τα κουτσομπολιά

Είναι όντως δύσκολο να απέχετε από κάθε είδους κοινωνικό σχολιασμό, όπως συχνά λέγεται το κουτσομπολιό. Σκεφτείτε όμως πως τα περισσότερα από όσα ακούτε μάλλον δεν είναι αληθή, ή τελοσπάντων περιέχουν μονό μια πλευρά της υποκειμενικής αλήθειας εκείνου που σας τα μεταφέρει, όποτε δεν υπάρχει λόγος να χάνετε χρόνο. Αν πάλι έχετε την τάση εσείς να σχολιάζετε, φροντίστε να την περιορίσετε, γιατί το πιθανότερο είναι πως η αναμετάδοση των όσων λέτε θα υποστεί αλλοιώσεις κι έτσι σύντομα θα βρεθείτε μπλεγμένοι σε έναν κυκεώνα. Με το να αναλώνεστε σε κουτσομπολιά, δείχνετε πως δεν είστε αξιόπιστοι και είναι πολύ πιθανό κάποιοι να σταματήσουν να σας εκμυστηρεύονται όσα τους απασχολούν- έτσι οι φιλικές σας σχέσεις μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο. Αν πάλι βρεθείτε σε μια συζήτηση όπου διάφορα πρόσωπα σχολιάζονται, μην μείνετε απλώς σιωπηλοί, αλλά ζητήστε ευγενικά να αλλάξετε θέμα.

8. Ζήστε το παρόν

Αυτό είναι πολύ δύσκολο πεδίο, ειδικά για όσους έχουν την τάση να υπεραναλύουν τα πράγματα και να σκέφτονται πολύ. Μην ανατρέχετε συνέχεια στο παρελθόν, γιατί έτσι ξεχνάτε πως υπάρχει το σήμερα που πρέπει να το ζήσετε. Το παρελθόν είναι εκεί, σας διδάσκει, έχει αναμνήσεις σημαντικές, είναι κομμάτι από τη ζωή σας, όμως εσείς πρέπει να προχωρήσετε μπροστά. Ταυτόχρονα απαλλαγείτε από το άγχος σας για το μέλλον, γιατί έτσι καταστρέφετε τις όμορφες στιγμές σας. Ό,τι είναι να έρθει, θα το αντιμετωπίσετε στην ώρα του.

9. Κυριαρχείστε στις σκέψεις σας

Οι εμπειρίες και οι επιλογές είμαστε εμείς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε. Μην αφήνετε το μυαλό σας να σας δεσμεύει και να σας περιορίζει. Κυριαρχείστε στις αρνητικές σκέψεις και μην τις επιτρέπετε να σας καταβάλλουν. Με τον ίδιο τρόπο σταματήστε να υπερενθουσιάζεστε με το παραμικρό. Είναι οξύμωρο, όμως αν καταφέρετε να ελέγχετε τον τρόπο που σκέφτεστε, τότε η ζωή σας θα είναι καλύτερη.

10. Μιλήστε ανοιχτά

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν μιλάνε και κρύβουν αυτά που σκέφτονται. κυρίως από φόβο, ακόμα κι αν ισχυρίζονται πως το κάνουν από ευγένεια. Το να λέω στους άλλους αυτό που σκέφτομαι και θέλω δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνομαι προσβλητικός ή ανάγωγος. Μπορείτε να πείτε όσα σας απασχολούν, χωρίς να γίνετε επιθετικοί, αν περιοριστείτε μόνο στις δικές σας επιθυμίες. Φυσικά, δεν έχει νόημα να πείτε σε κάποιον ότι τον θεωρείτε άσχημο, για παράδειγμα, γιατί αυτό δεν θα κάνει καλύτερη τη ζωή σας, όμως μπορείτε να μιλήσετε για κάτι που σας πληγώνει ή σας κάνει να νιώθετε αδικημένοι, χωρίς να προσωποποιείτε τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου