Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Άγιος Mάλο της Βρετάνης

Γεννημένος στην Αγγλία ή στην νοτιοδυτική Ουαλία, πέθανε στις 15 Νοεμβρίου του 621. Η ανακομιδή του είναι στις 11 Ιουλίου. Λέγεται ότι ήταν ξάδελφος των Αγίων Σαμψών (28η Ιουλίου) και Maglorius (24 Οκτ). Ενώ ήταν ακόμα νέος, ο Malo εστάλη στην Ιρλανδία για την εκπαίδευσή του στην αρετή και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, και μπορεί να ἐγινε μαθητής τού Αγίου Brendan (16η Μαΐου). Μετά την χειροτονία του,
Ο Malo εξελέγη επίσκοπος, αλλά αρνήθηκε την τιμή και αποσύρθηκε στη Βρετάνη για να γίνει ο απόστολός της.
Το λιμάνι του Saint-Malo πήρε το όνομά του από αυτόν, ο οποίος έκανε αρχή από το νησάκι στις εκβολές του Rance ή από τη γειτονική Aleth (Saint-Servan) στη Βρετάνη. Περίπου το 541, ο Μάλο χειροτονήθηκε επίσκοπος Aleth. Λέγεται ότι εκδιώχθηκε από την έδρα του από τους εχθρούς του και ότι εγκατάστάθηκε στο Saintes, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε από αντιπροσωπεία του λαού του. Πέθανε στο Archingeay κοντά στο Saintes πριν προλάβει να επιστρέψει στο Aleth.
Η γιορτή του Αγίου Malo εορταζόταν στην Αγγλία, ιδιαίτερα στα νότια μοναστήρια, καθώς και στην περιοχή της Βρετάνης. 
Η ζωή του Αγίου Malo, γραμμένη πέντε αιώνες μετά το θάνατό του από έναν μελετητή που ονομάζεται Sigebert της Gembloux, περιλαμβάνει αυτή την ιστορία:
«Ήταν ακόλουθος (της τακτικής) του Αποστόλου Παύλου, του οποίου η εργασία κάλυπτε τις ανάγκες του. Και όταν είχε ελεύθερο χρόνο από το κήρυγμα του Ευαγγελίου , απασχολούνταν με την εργασία. Μια μέρα ήταν απασχολημένος με τους αδελφούς στο κλάδεμα των αμπελιών, και για καλύτερη δουλειά έβγαλε το μανδύα του και τον άφησε πιο πέρα. Όταν η δουλειά έγινε και ήρθε να πάρει μανδύα του, βρήκε ότι ένα μικρό πουλί που λαός λέει τρυποφράκτη είχε γεννήσει ένα αυγό σε αυτόν. Και γνωρίζοντας ότι η φροντίδα του Θεού δεν αφήνει και τα πουλιά, δεδομένου ότι ούτε ένα από αυτά δεν πέφτει στο έδαφος χωρίς την θέληση του Πατρός, άφησε μανδύα του εκεί, μέχρι που εκκολάφθηκαν τα αυγά και το πουλί μεγάλωσε τα μικρά του. Και το θαυμαστό ήταν, ότι όλο τον καιρό που ο μανδύας ήταν εκεί, δεν έπεσε καθόλου βροχή πάνω του. Και όσοι το άκουσαν αυτό, δόξασαν τη δύναμη του Θεού, και εξήραν τη έλεος του Θεού στον άνθρωπο".

Μετάφραση:Gardener 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου