Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Πώς θα κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα

Πώς θα κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα


Πολλά παιδιά βλέπουν το διάβασμα σαν αγγαρεία ενώ προτιμούν να βγαίνουν έξω για παιχνίδι ή να παίζουν ηλεκτρονικά. Όσο πολύτιμος κι αν είναι ο ελεύθερος χρόνος τους για να χαλαρώσουν και να παίξουν, ένα βιβλίο (για το σχολείο ή όχι) μπορεί να τους ανοίξει τους ορίζοντες και να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία στη ζωή τους.




Επειδή όμως μερικά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε ένα βιβλίο ή να εκτιμήσουν το διάβασμα, δες 7 τρόπους με τους οποίους μπορείς να το βοηθήσεις να κάνει το βιβλίο τον καλύτερό του φίλο:
  • Αν σε δουν να διαβάσεις θα σε αντιγράψουν! Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές και τις συνήθειες μας, οπότε αν τους δείξεις ότι απολαμβάνεις το διάβασμα θα το προσπαθήσουν κι αυτά. Δώσε στο παιδί σου ένα βιβλίο με εικόνες και κάτσε δίπλα του ενώ διαβάζεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Δείξε του ότι πρόκειται για μια χαλαρωτική διαδικασία και όχι μια αγγαρεία!
  • Διάβασέ τους ένα βιβλίο. Τα παιδιά μικρής ηλικίας καταλαβαίνουν περισσότερα όταν ακούν μια ιστορία παρά όταν την διαβάζουν. Οπότε ξεκίνα να τους διαβάζεις εσύ τα βιβλία που θα αγαπήσουν ώστε μετά από μερικά χρόνια να αποζητήσουν μόνα τους το διάβασμα ως συνήθεια.
  • Μη διαλέγεις εσύ τα βιβλία. Αν τους αφήσεις να επιλέξουν μόνοι τους το βιβλίο που θα διαβάσουν θα ενθουσιαστούν περισσότερο με τη διαδικασία. Η εμπειρία του να βρίσκονται σε ένα βιβλιοπωλείο και να επιλέγουν τίτλους, θα τα κάνει να αγαπήσουν το διάβασμα και να θέλουν περισσότερα βιβλία και στη δική τους βιβλιοθήκη.
  • Άλλαξε είδος βιβλίου. Αν πασχίζει να τελειώσει ένα βιβλίο, ίσως να μην του αρέσει η θεματολογία. Υπάρχουν τόσοι τομείς στη λογοτεχνία αλλά και άλλα βιβλία, ιστορικά ή παραμύθια που μπορεί να του κινήσουν το ενδιαφέρον.
  • Όλα τα βιβλία είναι χρήσιμα. Αν το παιδί σου δεν έχει αφήσει ακόμα τα παιδικά βιβλία με εικόνες, μην το πιέζεις να ξεκινήσει άλλα δυσκολότερα. Όταν θα είναι έτοιμο να διαβάσει λογοτεχνία θα το αποζητήσει μόνο του.
  • Δοκίμασε τα audio books. Τα ακουστικά βιβλία για παιδιά είναι ιδανικά για να τα εισάγουν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, οπότε δοκίμασέ τα. Είναι προτιμότερο από τα να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να μην διαβάζει καθόλου.
  • Τοποθέτησε βιβλία παντού μέσα στο σπίτι! Φτιάξε μια παιδική βιβλιοθήκη με χαμηλά ράφια στο σαλόνι σου ή στο δωμάτιο του παιδιού ώστε να είναι πάντα προσβάσιμα. Είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει το διάβασμα εάν μπορεί να τα δει και να τα πάρει μόνο του χωρίς τη βοήθειά σου.



Πηγή: all4mama.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου