Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μπορεί ο σύζυγός σας να απαντήσει με ειλικρίνεια σε αυτές τις ερωτήσεις;


Ίσως είστε σε έναν ευτυχισμένο κι ομαλό γάμο, χωρίς εντάσεις και προβλήματα. Μπορείτε να εγγυηθείτε όμως -εσείς ή ο σύζυγός σας- ότι ο γάμος σας θα μακροημερεύσει; Αν είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον και σκοπεύετε να περάσετε μια ζωή μαζί, πρέπει να μπορείτε να δώσετε εγγυήσεις κι υποσχέσεις. Ρωτήστε τον αγαπημένο σας (και τον εαυτό σας) γιατί σας ερωτεύτηκε, αν πιστεύει ότι θα γεράσετε μαζί ή ζητήστε του να υποσχεθεί ότι δεν θα παραμελήσει τον εαυτό του ποτέ. Διεκδικείστε τις απαντήσεις που αξίζουν σε εσάς και στη σχέση σας και σιγουρευτείτε ότι είστε ο ένας το αιώνιο ταίρι του άλλου.

Γιατί μ' αγαπάς;

Αυτή η ερώτηση θεωρείται γενικά περιττή. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν το γιατί τους αγαπά ο άνθρωπος που αγαπούν. Η αγάπη είναι εγωιστική. Αγαπάμε κάποιον για όλα αυτά που μπορεί να μας δώσει και για τα αισθήματα που μας χαρίζει. Είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφός σας να μπορεί να σας εξηγήσει γιατί σας αγαπάει, γιατί σας έχει επιλέξει και γιατί είστε σημαντική γι' αυτόν.

Γιατί θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί μου;

Το «επειδή σ' αγαπάω» δεν είναι η σωστή απάντηση. Η ζωή είναι ένα ταξίδι αρκετά μεγάλο, ώστε να μη θέλουμε να το κάνουμε μόνοι. Ωστόσο, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο προορισμό. Είναι σημαντικό ο σύντροφός σας, να μπορεί να σας πει τι προσδοκά από την κοινή σας ζωή και ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον.

Θα είσαι δίπλα μου όταν γεράσουμε;

Δεν ξέρουμε πού μπορεί να μας οδηγήσει η ζωή, μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να τη ζήσουμε ως το τέλος με το άλλο μας μισό. Ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι, ο σύντροφός σας, πρέπει να έχει την πρόθεση η σχέση σας να μακροημερεύσει. Σας φαντάζεται, λοιπόν, μαζί, όταν γεράσετε, σαν ένα ευτυχισμένο κι ίσως λίγο αργοκίνητο κι ασθενικό, ηλικιωμένο ζευγάρι;

Θα είναι για πάντα η σχέση μας η πρώτη σου προτεραιότητα;

Η ζωή έχει να μας προσφέρει πολλά, κι αν είσαι πεινασμένος για ζωή, θες να χαρείς κάθε μικρό πράγμα που σου προσφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή μας – είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε επιλογές. Ένας γάμος είναι επιτυχημένος, όταν ο ένας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα του άλλου. Είναι για το σύντροφό σας, η σχέση σας ό,τι σημαντικότερο υπάρχει στη ζωή του;

Θα συνεχίσεις να κυνηγάς τους στόχους και τα όνειρά σου;

Ο γάμος δεν είναι το τέλος της ζωής – είναι η αρχή. Αν ο σύντροφός σας τον αντιμετωπίζει διαφορετικά, τότε ίσως νιώθει εγκλωβισμένος ή καταπιέζεται. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται ζωντανά η ταυτότητα και τα όνειρα μέσα στον γάμο. Αν αφήσετε τους στόχους και τις επιθυμίες σας να σβήσουν, θα χάσετε τον εαυτό σας, και τελικά, θα δυστυχήσετε. Σιγουρευτείτε ότι ο σύζυγός σας δεν έχει χάσει τον εαυτό του μέσα στη σχέση σας, κι ότι, τελικά, η σχέση σας του δίνει φτερά – δεν του τα κόβει.

Μου υπόσχεσαι ότι δεν θα παραμελήσεις τον εαυτό σου;

Όσο είναι κανείς ακόμα νέος κατά κανόνα νοιάζεται αρκετά για την εμφάνιση και την υγεία του. Αθλείται, τρώει υγιεινά, φροντίζει τον εαυτό του. Είστε διατεθειμένοι να μην εγκαταλείψετε τον εαυτό σας, ακόμα κι όταν φτάσετε στα βαθιά γεράματα; Παραμελώντας την υγεία σας, θα κάνετε τη ζωή των κοντινών σας ανθρώπων δυσκολότερη, και παραμελώντας την εμφάνισή σας θα γίνετε λιγότερο επιθυμητοί. Ο πρώτος άνθρωπος που νοιάζεται για εσάς, είναι ο εαυτός σας. Θέστε αυτό τον προβληματισμό στο σύντροφό σας και ζητήστε του να σας υποσχεθεί πως, όσο περνάει από το χέρι του, θα φροντίζει τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου