Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ο θυμός και η διαχείρισή του (μέρος Α)

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, υγιές συναίσθημα, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, όταν η εκρηκτική οργή βγαίνει εκτός ελέγχου, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις σας, την υγεία σας, και τη νοητική σας κατάσταση.
Το συναίσθημα του θυμού δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Όπως κάθε συναίσθημα, μεταφέρει ένα μήνυμα, λέγοντάς μας ότι η κατάσταση μας προκαλεί αναστάτωση, ή είναι άδικη ή απειλητική. Αν η αυτόματη αντίδρασή σας στο θυμό είναι να "εκραγείτε", τότε το μήνυμα δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να μεταφερθεί. Έτσι, ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε θυμωμένοι όταν έχετε βιώσει κακομεταχείριση ή έχετε αδικηθεί, ο θυμός γίνεται πρόβλημα όταν εκφράζεται με τρόπο που βλάπτει τον εαυτό σας ή τους άλλους. Κάπου εδώ έρχεται να σας βοηθήσει η διαχείριση θυμού.

Ο σκοπός της διαχείρισης του θυμού δεν είναι να καταστέλλει το συναίσθημα θυμού, αλλά να καταλαβαίνει το μήνυμα πίσω από το συναίσθημα και να το εκφράζει με έναν υγιή τρόπο, χωρίς να χάνεται ο έλεγχος. Όταν το καταφέρετε, όχι μόνο θα αισθανθείτε καλύτερα, θα είναι επίσης πιο πιθανό να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας, να είστε σε καλύτερη θέση να διαχειρίζεστε συγκρούσεις στη ζωή σας και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας.

Μύθοι και πραγματικότητα για το θυμό και τη διαχείρισή του

Μύθος: Δεν πρέπει να "κρατάω μέσα μου" το θυμό μου. Είναι υγιές να ξεσπάω και να τον αφήνω να βγει προς τα έξω.
Πραγματικότητα: Αν και είναι αλήθεια ότι το να καταστέλλουμε ή να αγνοούμε το θυμό μας δεν είναι υγιές, το ξέσπασμα δεν είναι καλύτερο. Ο θυμός δεν είναι κάτι που πρέπει να "βγάλετε προς τα έξω" με επιθετικό τρόπο ώστε να αποφευχθεί η έκρηξη. Στην πραγματικότητα, τα ξεσπάσματα ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ενισχύουν το θυμό σας.

Μύθος: Ο θυμός, η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός με βοηθούν να κερδίσω το σεβασμό και να αποκτήσω ό,τι θέλω.
Πραγματικότητα: Ο σεβασμός δεν πηγάζει από τον εκφοβισμό των άλλων. Οι άνθρωποι μπορεί να σας φοβούνται, αλλά δεν θα σας σεβαστούν αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας ή να διαχειριστείτε αντίθετες απόψεις. Θα είναι πιο πρόθυμοι να σας ακούσουν και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σας, αν επικοινωνείτε με σεβασμό.

Μύθος: Δεν μπορώ να αντισταθώ. Ο θυμός δεν είναι κάτι που μπορώ να ελέγξω.
Πραγματικότητα: Δεν μπορείτε να ελέγξετε πάντα την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε ή το πώς θα σας κάνει να αισθάνεστε, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πώς θα εκφράσετε το θυμό σας. Και μπορείτε να εκφράσετε το θυμό σας χωρίς να είστε λεκτικά ή σωματικά καταχρηστικοί. Ακόμα κι αν κάποιος έχει βρει το κουμπί σας, έχετε πάντα επιλογή ως προς το πώς θα τον αντιμετωπίσετε.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα ασχοληθούμε με συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείρισή του θυμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου