Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου

Εάν είστε λάτρεις της καλής γεύσης και των κρεάτων, είναι αναμενόμενο κάποιο Σαββατοκύριακο μέσα στο μήνα, να κάνετε μπάρμπεκιου για την οικογένεια ή τους φίλους σας. Οι επιλογές που έχετε είναι άφθονες, τόσο για το ψήσιμο όσο και για τα κρέατα που θα χρησιμοποιήσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια καλή ψηστιέρα και διάθεση. Σας παρουσιάζουμε δέκα συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου.
  1. Το κρέας
    Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου
Η ποιότητα των κρεάτων, που θα αγοράσετε είναι η αρχή για το καλό φαγητό. Φροντίστε τα κρέατά σας να μην έχουν υπερβολικό λίπος και να είναι κομμένα σωστά σε μερίδες. Μπορείτε βέβαια να κόψετε εσείς το περιττό λίπος, για να έχετε ένα ζουμερό αποτέλεσμα. Εκτός των άλλων θα αποφύγετε και το στάξιμο του από τα κρέατα, που δυναμώνει τις φλόγες. Επίσης χρειάζεται ποικιλία, συμπεριλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη κρέατος.

  1.  Μαρινάδα
Βάσει ερευνών οι πικάντικες μαρινάδες μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών. Για το λόγο αυτό αλλά και για πλούσια γεύση, μην φανείτε φειδωλοί στο πασπάλισμα του κρέατος με κόκκινο πιπέρι κι άλλα μυρωδικά. Μαρινάρετε το κρέας σας, για 12 έως 24 ώρες στο ψυγείο για να απορροφήσει όλη τη γεύση και να γίνει αρκετά τρυφερό. Σας προτείνουμε μαρινάδες για κοτόπουλο όπως με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, με κύμινο και κανέλα ή με μουστάρδα και ξύδι μπαλσάμικο. Για κόκκινο κρέας, όπως χοιρινό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρασί και πιπέρι, μπύρα και κρεμμύδι, λεμόνι, θυμάρι, βασιλικό και μαϊντανό και άλλους συνδυασμούς. Βάλτε τη γευστική σας φαντασία να «οργιάζει»!
  1. Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου
    Εργαλεία
Εάν θέλετε να κάνετε σωστή δουλειά, οφείλετε να έχετε και τα κατάλληλα σύνεργα. Πρέπει λοιπόν να έχετε μαζί σας πινέλα ραντίσματος, γάντια (για να κινείτε τα χέρια σας άνετα κοντά στην φωτιά), γυάλινα μπολ (για τις μαρινάδες), ξυλάκια και μεταλλικές βέργες (για σουβλάκια ή κεμπάπ), σπάτουλα και λαβίδες. Χρήσιμη θα ήταν και η συρματόβουρτσα για το τέλος της ημέρας που θα χρειαστεί να καθαρίσετε την ψηστιέρα σας.
  1. Επιλογές
    Μη φοβηθείτε να βάλετε στη σχάρα διάφορα είδη κρέατος. Τοποθετήστε από κοινού λουκάνικα, μπιφτέκια και κοτόπουλο. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε να βάλετε διαφορετικά είδη όπως για παράδειγμα θαλασσινά ή λαχανικά καθώς θα χάσουν την ιδιαίτερη νοστιμιά τους                                        
  1. Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου
    Η σωστή φωτιά
Ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε δρύινα κάρβουνα καθώς κρατάνε περισσότερο. Ιδανικό προσάναμα  θεωρούνται οι κληματόβεργες, ενώ θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει ηρεμήσει πριν βάλετε το κρέας στη σχάρα. Περάστε τη σχάρα αρχικά με λεμόνι και βάλτε τη στη φωτιά και μετά με λάδι για να μην κολλήσουν τα κρέατα.
Η φωτιά στο ψήσιμο είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος είτε να παραψήσετε το φαγητό ή να μείνει άψητο στο εσωτερικό του. Επιλέξτε την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας και προτιμήστε την τεχνική αργού και σταθερού ψησίματος για το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα κρέατα ποικίλουν στο χρόνο ψησίματος. Συγκεκριμένα: τα λουκάνικα χρειάζονται μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, τα μπιφτέκια περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά, οι μπριζόλες στα 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, τα σουβλάκια 10-12 λεπτά, τα παϊδάκια πολύ χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά και το κοτόπουλο για σχεδόν 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  1. Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου
    Αφήστε το κρέας να «ξεκουραστεί»
Αφού βγάλετε από τη φωτιά τα ψητά σας αφήστε τα για λίγη ώρα (περίπου 10 λεπτά) χωρίς να προσθέσετε τίποτα ή να τα σερβίρετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέψετε να αναδυθούν τα ζουμιά του στο εσωτερικό και να σχηματίσει όμορφη κρούστα.
  1. Δώστε έμφαση στην εμφάνιση
Πριν ικανοποιήσετε την αίσθηση της γεύσης, δώστε λίγο σημασία και στο καλό αισθητικά αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο πως προτιμάμε φαγητά λόγω ωραίας εμφάνισης. Για το λόγο αυτό φροντίστε τα ψητά σας να έχουν όμορφο στήσιμο στο σερβίρισμα, για να μείνουν ικανοποιημένοι οι καλεσμένοι πριν ακόμα τα δοκιμάσουν.
  1. Σάλτσα
Αφού βγάλετε τα φαγητά από τη φωτιά μπορείτε να περάσετε μια ιδέα σάλτσας μπάρμπεκιου. Ωστόσο οφείλετε να προσθέσετε τόσο λίγη ώστε να μην εξουδετερώσετε τη γεύση του κρέατος. Το καλύτερο θα ήταν να δώσετε την επιλογή στους καλεσμένους σας να προσθέσουν ό,τι σάλτσα επιθυμούν οι ίδιοι, αφήνοντας στο τραπέζι κέτσαπ, μουστάρδα, σως μπάρμπεκιου ή όποιο συνοδευτικό έχετε βγάλει.
  1. Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου
    Συνοδευτικά
Μετά τις σάλτσες για τα κρέατα, οι σαλάτες είναι το ιδανικό συνοδευτικό στο τραπέζι. Σας «αποτοξινώνουν» και σας χαρίζουν στιγμές δροσιάς, εάν τα κρέατα είναι πλούσια σε καρυκεύματα. Επίσης, μπορείτε να ψήσετε στην ήδη αναμμένη ψησταριά σας λαχανικά ή πατάτες (τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο).
  1. Καθαριότητα
Μετά το ψήσιμο και το φαγητό, με «βαριά» καρδιά πρέπει να αναλάβετε και την καθαριότητα της ψηστιέρας σας. Καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει το έδαφος, λαδώνοντας τη σχάρα αρκετά για να μην κολλήσουν τα κρέατα. Στη συνέχεια πάρτε συρματόβουρτσα και αφού τις καθαρίσετε, περάστε τες και με λευκό ξύδι για την καλύτερη απολύμανσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου