Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Οδηγός επιβίωσης για τους νέους φοιτητές

Το σχολείο έχει επιτέλους τελειώσει. Ένας νέος κύκλος ξεκινάει για τη ζωή πολλών νέων ατόμων. Στην πορεία αυτή υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ιδίως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Είναι γνωστό πως η φοιτητική ζωή μένει σε όλους αξέχαστη. Πρέπει λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι για να ζήσετε τόσο οικονομικά όσο και άνετα. Το flowmagazine.gr  παραθέτει κάποιες συμβουλές και πληροφορίες για την αρχή της φοιτητικής σας ζωής.

Αρχικά σημαντικό ρόλο παίζει η περιοχή στην οποία έχετε περάσει. Εάν το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι στην περιοχή την οποία μένετε τότε η ζωή σας δεν θα αλλάξει δραματικά. Αυτό που θα σας συμβουλεύαμε θα ήταν να φροντίζετε οι ίδιοι για τα έξοδά σας, σαν να ζείτε σε μια άλλη πόλη, έτσι ώστε να ξεφύγετε από τη νοοτροπία του σχολείου και την εξάρτηση από τους γονείς. Εάν πάλι έχετε περάσει σε κάποια άλλη πόλη, φροντίστε αρχικά να βρείτε σπίτι για ενοικίαση κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα εάν έχετε περάσει στην Αθήνα ψάξτε για διαμερίσματα σε περιοχές κοντά σε κάποιο σταθμό του Μετρό ή του τραίνου. Τέτοιες περιοχές στην Αθήνα που μπορείτε να βρείτε σχετικά φθηνά φοιτητικά σπίτια είναι οι Αμπελόκηποι και η  περιοχή του Ζωγράφου λόγω της κοντινής απόστασης από την Πανεπιστημιούπολη.
Το κόστος ενοικίασης για ένα φοιτητικό σπίτι είναι κατά μέσο όρο 350 με 400 ευρώ. Πολλοί είναι και αυτοί που συγκατοικούν για να μειώσουν το κόστος τόσο του ενοικίου όσο και των υπόλοιπων λογαριασμών. Όσον αφορά στους λογαριασμούς μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και internet που θα επιλέξετε. Ειδικά το internet είναι απαραίτητο στον σύγχρονο φοιτητή σχετικά με σημειώσεις, ενημερώσεις, εγγραφές και βαθμολογίες της σχολής του. Το κόστος για σταθερή τηλεφωνία και internet ποικίλει ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξετε. Ένας μέσος όρος είναι στα 20 ευρώ το μήνα.
Πολλές ενοικιαζόμενες κατοικίες για φοιτητές είναι επιπλωμένες. Για όσους όμως ψάχνουν για έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Κυρίως φοιτητές που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους βάζουν τις συσκευές και τα έπιπλα που χρησιμοποιούσαν σε αγγελίες σε πολύ καλές τιμές. Εάν πάλι δεν θέλετε κάτι μεταχειρισμένο υπάρχουν πάντα τα πολυκαταστήματα επίπλων, στα οποία μπορείτε να βρείτε οικονομικές αλλά και μοντέρνες λύσεις. Για να επιπλώσετε με νέα έπιπλα ένα δωμάτιο θα σας στοιχίσει περίπου στα 400-500 ευρώ (κρεβάτι, τραπεζαρία και γραφείο). Για ηλεκτρικές συσκευές προτιμήστε μικρές και χρηστικές συσκευές ώστε να μην επιβαρύνετε την τσέπη σας (π.χ. μικρό φουρνάκι 70 ευρώ). Επίσης εάν θέλετε να αποφύγετε τα έξοδα αυτά αλλά και τις πολλές χρονοβόρες δουλειές του σπιτιού, υπάρχουν πάντα οι αλυσίδες καθαριστηρίων - πλυντηρίων  που έχουν ειδικές προσφορές για φοιτητές (π.χ. 5 κιλά ρούχα 5 ευρώ).
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Έλληνα φοιτητή είναι αυτό του φαγητού. Ελάχιστοι-ες ξέρουν να μαγειρεύουν καλά σε ηλικία 18 ετών. Πολλοί είναι αυτοί που στην πορεία των χρόνων μαθαίνουν. Μια κατηγορία φοιτητών είναι και όσοι παίρνουν συσκευασμένα τα φαγητά από το σπίτι και τα ξαναζεσταίνουν. Μεγάλη κατανάλωση από φοιτητές έχουν τα fast food. Γρήγορα και φθηνά διευκολύνουν τη ζωή ενός φοιτητή. Επειδή όμως κάποιες φορές καταντάνε βαρετά και επίσης δεν είναι πολύ υγιεινά υπάρχει και η λύση της φοιτητικής λέσχης ή των φοιτητικών εστιατορίων. Εκεί μπορείτε να έχετε πολύ πιο οικονομική σίτιση με κανονικά γεύματα που δεν ξεπερνούν τα 7-8 ευρώ την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Το μόνο τους μειονέκτημα είναι πως τα ωράρια λειτουργίας και σερβιρίσματος είναι αυστηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου