Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

22 Οκτωβρίου 1940. Οι Ιταλοί ετοιμάζουν προβοκάτσιες σε βάρος της Ελλάδας και παγιδεύουν τον Χίτλερ που διαφωνούσε με την επίθεση. Ο ιταλός στρατηγός Βισκόντι Πράσκα ζητά επειγόντως ενισχύσεις και ανησυχεί


22 Οκτωβρίου 1940. Οι Ιταλοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίθεση στην Ελλάδα. Τα ιταλικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο υπουργός Εξωτερικών Τσιάνο ανακοινώνει στον ιταλό τοποτηρητή στην Αλβανία, Φραντσέσκο Τζιακομόνι, την ημερομηνία επίθεσης. «Ημερομηνία ωρίσθη η 28η Οκτωβρίου».
Ο Τζιακομόνι με τη σειρά του ανακοινώσει στον υφυπουργό Αλβανικών Υποθέσεων Μπενίνι το σχέδιο. Είχαν κανονίσει ώστε το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου να εκραγεί βόμβα στο λιμάνι του Αυλώνα, δήθεν ότι την έβαλαν οι Έλληνες. Το πρωί της 26ης Οκτωβρίου θα γινόταν προβοκατόρικη επίθεση εναντίον ιταλικού συνοριακού φυλακίου στην Κορυτσά. Πάλι θα κατηγορούσαν τους Έλληνες. Τέλος το άλλο πρωί, της 27ης Οκτωβρίου, θα έριχναν προκηρύξεις σε αλβανικό έδαφος τις οποίες υποτίθεται θα τις είχαν ρίξει ελληνικά αεροπλάνα ή βρετανικά. 


Ο στρατηγός Βισκόντι Πράσκα, μόλις μαθαίνει την ακριβή ημερομηνία της επίθεσης, στέλνει έγγραφο προς το γραφείο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Ιταλία και ζητεί επειγόντως ενισχύσεις. Την ίδια ώρα, ο Μουσολίνι δίνει εντολή στον γαμπρό του, Τσιάνο, να ενημερώσει τον γερμανό πρέσβη λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Έτσι ο Χίτλερ δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να τον εμποδίσει. Ήδη είχε οριστεί η συνάντηση Χίτλερ – Μουσολίνι για το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Φλωρεντία. Στην ιταλική πόλη ο Ντούτσε ανακοίνωσε στον Φύρερ την εισβολή στην Ελλάδα. Ήταν πολύ χαρούμενος που θα τον αιφνιδίαζε αφού και αυτός δεν τον υπολόγιζε στα επιθετικά του σχέδια και είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Ευρώπη, χωρίς την ιταλική βοήθεια. Ο ρωμαίος ηγέτης αισθανότανε μειονεκτικά και στην Ελλάδα θα έβγαζε το άχτι του. 


Όπως έγραφε ο Τσιάνο στο ημερολόγιό του στις 22 Οκτωβρίου, «πολλές ενδείξεις μας κάνουν να πιστεύουμε ότι στο Βερολίνο δεν βλέπουν με πολύ ενθουσιασμό την πορεία μας προς την Αθήνα… Αρχίζω να συντάσσω το τελεσίγραφο, που ο Γκράτσι θα επιδώσει στον  Μεταξά στις 2 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Φυσικά είναι ένα κείμενο το οποίο δεν αφήνει διέξοδο στην Ελλάδα. Ή θα δεχθεί κατάληψη ή θα υποστεί επίθεση…». Αυτές οι λεπτομέρειες ήταν άγνωστες στην ελληνική ηγεσία. Ωστόσο λάμβανε πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση από μέρα σε μέρα. Στις 23 Οκτωβρίου ο έλληνας πρέσβης στη Ρώμη στέλνει νέο τηλεγράφημα στον Μεταξά. Τον είχε ενημερώσει ήδη ότι η επίθεση ήταν αναπόφευκτη και πλέον προσδιορίζει την επίθεση στο διάστημα μεταξύ 25 και 28 Οκτωβρίου. Ο Μεταξάς δεν ενημερώνει την κοινή γνώμη και ξεκαθαρίζει στον Τύπο ότι τέτοιες πληροφορίες δεν δημοσιεύονται. Το επιτελείο επιμελείται τις τελευταίες λεπτομέρειες της άμυνας και ο στρατός στην Ήπειρο κάνει σύντομα γυμνάσια. Θα είναι έτοιμος την κατάλληλη στιγμή; Ήταν έξι μέρες προτού δεχθεί επίθεση η Ελλάδα.... 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου