Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ο τακτικός εκκλησιασμός μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας!

perierga.gr - Ο τακτικός εκκλησιασμός προλαμβάνει την αυτοκτονία

Οι  άνθρωποι που πηγαίνουν στην εκκλησία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενδεχομένως να απολαμβάνουν πνευματικής και κοινωνικής προστασίας έναντι της αυτοκτονίας, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ «T.H. Chan» στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον Δρ Τάιλερ Βαντεργουίλι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν γυναίκες νοσηλεύτριες που είχαν ενταχθεί στην μελέτη Nurses’ Health Study το 1976, όταν ήταν 30-55 ετών. Οι συμμετέχουσες είχαν απαντήσει σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους ανά διετία.

Στην παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές εστίασαν σε δεδομένα από την περίοδο 1996-2010 που αφορούσαν 89.708 γυναίκες. Μεταξύ των γυναικών που δήλωσαν κάποια θρησκευτική πεποίθηση, οι περισσότερες ήταν καθολικού ή προτεσταντικού δόγματος, και περίπου 2.000 αυτό-προσδιορίστηκαν ως εβραίες, βουδίστριες, ινδουίστριες ή «άλλο» δόγμα. Από το σύνολο του δείγματος, 17.000 δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν κάποια θρησκευτική λειτουργία πάνω από μια φορά την εβδομάδα, 36.000 μια φορά εβδομαδιαίως, 14.000 λιγότερο από μια φορά και 22.000 ποτέ.
Έως το 2010, 36 γυναίκες είχαν αυτοκτονήσει. Συγκριτικά, με όσες δεν πήγαν ποτέ στην εκκλησία, εκείνες που πήγαν μια ή περισσότερες φορές είχαν 16% κίνδυνο αυτοκτονίας. «Επίσης, παρατηρήσαμε διαφορές ανάλογα το θρησκευτικό δόγμα: οι προτεστάντισσες που πήγαιναν μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα στην εκκλησία είχαν περίπου 3% μικρότερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν, ενώ οι καθολικές είχαν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες αυτοχειρίας αν εκκλησιάζονταν μια ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως» εξηγεί ο Δρ Βαντεργουιλι.
Η έρευνα ανέδειξε διαφορές και ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, την κατάθλιψη και την κοινωνική αλληλεπίδραση, που επηρέαζαν τον κίνδυνο αυτοκτονίας, μεταξύ των γυναικών που δεν παρακολουθούσαν ποτέ μια θρησκευτική τελετή και όσο το έκαναν τακτικά.
«Όσες πήγαιναν στην εκκλησία έτειναν να έχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη, να έχουν λιγότερη κατάθλιψη και να πίνουν λιγότερο αλκοόλ. Εικάζουμε ότι κάποιος ισχυρός υποκείμενος μηχανισμός που σχετίζεται με τις θρησκευτικές τελετές συντελεί σε μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας, όπως η πεποίθηση ότι η αυτοχειρία είναι ηθικά λάθος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος. Επίσης, η αίσθηση ότι ο εκκλησιασμός μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό μπορεί να είναι ένας μηχανισμός πρόληψης της αυτοκτονίας» συμπληρώνει ο ερευνητής.
Σε συνοδευτικό κείμενο ο Δρ Χαρολντ Κανινγκ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστήμιου «Duke» στην Βόρεια Καρολίνα υπογραμμίζει ότι «η αυτοκτονία είναι λιγότερο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Στα περισσότερα χριστιανικά δόγματα, όπως ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμός, η αυτοκτονία δεν είναι αποδεκτή. Και ως ψυχίατρος αυτό είναι κάτι που το θεωρώ εξαιρετικά επιβοηθητικό. Αν ρωτάμε τους ασθενείς μας για τη σχέση τους με τη θρησκεία, ίσως έχουμε ένα επιπλέον εργαλείο μείωσης του κινδύνου αυτοχειρίας».


πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου