Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Νέα από το ορθόδοξο μοναστήρι στα Κελτικά Νησιά (Σκωτία)


Ο προγραμματισμός για το ορθόδοξο μοναστήρι στις Εβρίδες νήσους (Σκωτία ) προχωρά. Παρακάτω ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα από τον π. Σεραφείμ.[i]

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Αυτή την περίοδο το τελευταίο έτος άρχισα να εργάζομαι για την ίδρυση της ιεράς μονής μας επ’ ονόματι των Κελτών Αγίων. Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε τίποτε άλλο εκτός από αυτό που μας έδωσε ο Θεός δηλαδή, τον ιερό ναό των Αγίων Ninian και Cuthbert στο νησί Mull, και το όμορφό όνειρό μας για την ίδρυση μιας ορθόδοξης μονής στα Kελτικά νησιά.

Σας παρακαλώ να με συγχωρήσετε επειδή το ηλεκτρονικό μου μήνυμα θα φαίνεται σαν να είναι βαρετό, αλλά θέλω να ξέρετε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου έτους. Εσείς, και καθένας από σας, έχετε θυσιάσει (προσφέρει) κάτι για το μοναστήρι - χρόνο, χρήμα, προσευχή-  γι' αυτό το κοινό όνειρο, δηλαδή το να επιστρέψει η ορθοδοξία στα νησιά των Εβρίδων (Σκωτία). Είστε πλέον ένα μέρος αυτής της ιστορίας και ελπίζω ότι θα παραμείνετε.

Στις 5 Ιανουαρίου το Kilninian Trust, (οργανισμός που διευθύνει το μοναστήρι) πήρε στα χέρια του το καταστατικό (την απόφαση έγκρισης) και το μοναστήρι είναι πλέον καταχωρημένο σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Αγγλία και στην Ουαλία. Τώρα έχω κάνει αίτηση να αναγνωριστεί και να καταχωρηθεί σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα και στην Σκωτία. Σύμφωνα με όσα γράφονται στην ιστοσελίδα τους, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες.

Μόλις γίνει και αυτή η αναγνώριση θα είμαστε σε θέση να αγοράσουμε τα 20 στρέμματα γης με χρηματοδότηση για την οποία ταξίδεψα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αμερικανούς φίλους, δεν θα είχα εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα χωρίς εσάς. Θα είστε πάντα στην προσευχή μας. Η χάρη του Θεού ελπίζω να μας βοηθήσει να τακτοποιηθεί το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Μόλις πάρουμε τη γη (την έκταση, το οικόπεδο) θα βάλουμε θεμέλιο για την ανοικοδόμηση του μελλοντικού μοναστηριακού κτιρίου, έχουμε τα χρήματα γι' αυτό, ευτυχώς. Η εργασία αυτή θα περιλαμβάνει την αρχική (βασική) θεμελίωση, την σηπτική δεξαμενή και το σύστημα ύδρευσης.

 Το μόνο το οποίο τώρα απομένει είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για το μοναστηριακό οικοδόμημα (δηλαδή το κτίριο πάνω από τη βασική θεμελίωση). Έχουμε αποφασίσει να αγοράσουμε ένα προκατασκευασμένο οικοδόμημα , το οποίο κατασκευάζετε από μια τοπική εταιρεία στα Νησιά. Θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Θα είναι μάλλον μικρό. Θα είναι κρύο. Αλλά αυτό είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να έχουμε ένα μικρό χώρο διαμονής στο μοναστήρι, ώστε οι μοναχοί να μπορούν να μείνουν και να αρχίσουν την μοναστική ζωή στο μοναστήρι. Ο θεός θα αναλάβει τη φροντίδα μας.

Μια προσωπική σημείωση:
 Έχω κάνει αίτηση ώστε να πάρω μια μεταδιδακτορική υποτροφία για τα επόμενα τρία χρόνια, και θα κάνω έρευνα καθώς επίσης και θα διδάξω στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτό θα μου εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την επίσκεψη σε ενορίες το Σαββατοκύριακο, ενώ θα με στηρίξει και στην εργασία μου στο Πανεπιστήμιο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξοδέψω χρήματα για τον εαυτό μου, ώστε να χρησιμοποιηθούν (όλες οι προσφορές) για την ανοικοδόμηση. Κάθε δεκάρα και κάθε λεπτό που θα παίρνω θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση σε όσο γίνεται συντομότερο χρόνο.

 Η κατάλληλη στιγμή θα φέρει την χρηματοδότηση, και θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουμε το προκατασκευασμένο κτίριο. Ελπίζω και προσεύχομαι ότι αυτό δεν θα διαρκέσει παραπάνω από δυο χρόνια, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το κτίριο του μοναστηριού στον τρίτο χρόνο που θα βρίσκομαι στην Οξφόρδη. Και πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ένα χώρο για να μείνουμε στο Mull όταν θα τελειώσει η υποτροφία μου.

Αυτά είναι μια πολύ γενική εικόνα για το τι έχει γίνει αυτή τη χρονιά. Υπάρχουν ένα πλήθος δυσκολίες σε κάθε βήμα, και χρειάζεται να αλλάξουμε και να αναπροσαρμόσουμε τα σχέδιά μας κάθε φορά που συμβαίνει κάτι καινούργιο. Μέχρι αυτή τη στιγμή ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το μοναστήρι περισσότερο από τις προσδοκίες μου, και πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι τα πάντα -και τα καλά και τα άσχημα πράγματα- είναι οι δικοί Του τρόποι για να με οδηγήσει στην κατεύθυνση που θέλει ο Θεός να πάει αυτό το μοναστήρι.

Για μένα -ο οποίος είμαι ένα μικρό ανθρώπινο ον το οποίο κρύβεται κάτω από τα μοναχικά ενδύματα (ράσα) τα τελευταία χρόνια- αυτή η τελευταία χρονιά υπήρξε η πιο ευλογημένη και η πιο γεμάτη από χάρη Θεού περίοδος της ζωής μου. Έχω δουλέψει πάρα πολύ, αλλά ταυτόχρονα αισθάνθηκα όσο ποτέ άλλοτε την προστασία του Θεού και ότι αγαπήθηκα από το Θεό με τέτοιο τρόπο που δεν το είχα ξανανοιώσει.

 Επίσης σας γράφω αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα για να σας πω ένα ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε δώσει στο μοναστήρι μας, σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε δωρίσει στην ορθοδοξία στα Κελτικά Νησιά. Σας παρακαλώ μείνετε κοντά μας και γίνετε και εσείς ένα κομμάτι αυτής της υπέροχης ιστορίας.

δικός σας εν Χριστώ,
πατήρ Σεραφείμ.
04 / 02 / 2015




[i] Όπως βλέπετε η ανάρτηση είναι παλαιότερη. Ελπίζω ότι σύντομα θα μεταφράσουμε και άλλες σχετικές ειδήσεις. Να εύχεστε για την ορθόδοξη Εκκλησία της περιοχής αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου