Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Το νέο διαδικτυακό λεξικό των εφήβων

Το νέο διαδικτυακό λεξικό των εφήβων    


Και αποφασίσατε να ελέγξετε τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό του παιδιού σας, ως γονιός που ενδιαφέρεται για το παιδί του και θέλει να γνωρίζει αν είναι καλά... Μπαίνετε λοιπόν στα μηνύματά του και βλέπετε κάτι ...ακαταλαβίστικα γραμμένα. Αλήθεια, ξέρετε τι σημαίνει PIR, TDTM, ΤΒΗ, CID, 420;

Ζούμε σε μία σύγχρονη εποχή, όπου η τεχνολογία έχει διεισδύσει για τα καλά πλέον στη ζωή σχεδόν όλων μας. Οι περισσότεροι από εμάς, κυρίως οι πιο νέοι ηλικιακά, πιστεύουμε ότι "βρισκόμαστε μέσα στο τεχνολογικό ρεύμα" της εποχής μας. Είναι όμως έτσι; Μπορεί ένας νέος σε ηλικία γονιός να παρακολουθήσει την "διαδικτυακή γλώσσα" του παιδιού του; Μπορεί να καταλάβει τον κώδικα με τον οποίο συνεννοούνται οι έφηβοι σήμερα;
Όσοι από εσάς έχετε δει την ταινία Men, Women & Children, καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάμε. Πρόκειται για μία ταινία που αναφέρεται στους τρόπους που το ίντερνετ, όχι μόνο έχει εισβάλλει αλλά και έχει αλλάξει τον τρόπο που σχετίζονται σήμερα τα ζευγάρια, καθώς και οι γονείς με τα παιδιά τους.
Βλέπουμε γονείς που τους έχει γίνει έμμονη ιδέα η παρακολούθηση των παιδιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να προλάβουν τους πιθανούς κινδύνους που καραδοκούν, που και πάλι όμως δεν μπορούν να ελέγξουν. Πόσο μάλιστα όταν οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα έχουν δημιουργήσει μία κωδικοποίηση για να "μιλάνε" μεταξύ τους που και να είναι μπροστά ο γονιός και πάλι δεν θα καταλάβει τίποτα.

Ας προσπαθήσει λοιπόν ο γονιός να ενημερωθεί μέσα από ένα μικρό "εφηβικό διαδικτυακό" λεξικό, τι εννοεί το παιδί τους και πότε μπορεί να κινδυνεύει.
9 – γονιός κοιτάζει την οθόνη
99 – γονιός έφυγε από την οθόνη
PIR ή POS – γονιός στο δωμάτιο
ΚPC- Keeping parents clueless = κράτα το κρυφό από τους γονείς σου
ΤΒΗ – Το Be Honest = για να είμαι ειλικρινής
ΙRL – In Real Life = στην πραγματική ζωή
ΙΜΟ – Ιn My Opinion = κατά τη γνώμη μου
CID –acid (ναρκωτικό)
420 – μαριχουάνα
SUGARPIC – προκλητικές φωτογραφίες
(L)MIRL – να βρεθούμε εκτός διαδικτύου
53X – sex
PRON – porn
TDTM – Talk dirty to me = όταν κάποιος στο διαδίκτυο τους ζητάει να κάνουν τη συζήτηση πιο πικάντικη
WTTP – Want to trade pictures? = όταν κάποιος άγνωστος στο διαδίκτυο τους ζητάει να ανταλλάξουν φωτογραφίες

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου