Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Κλάμα: Μπορεί να μας αποκαλύψει πότε θα μιλήσει;

Κλάμα: Μπορεί να μας αποκαλύψει πότε θα μιλήσει;


Η ποιότητα του κλάματος στη βρεφική ηλικία φαίνεται να αποτελεί το πρώτο σημάδι φυσιολογικής ανάπτυξης ή πιθανής καθυστέρησης του λόγου ενός παιδιού.

Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς ερευνητές, το κλάμα ενός μωρού, μπορεί να μας δώσει μια εικόνα σχετικά με το πότε το μωρό θα πει τις πρώτες του λέξεις!


Τα «θετικά» σημάδια

Σύμφωνα, πάντα, με τους ειδικούς, τα μωράκια που κλαίνε «πολύπλοκα», που αυξομειώνουν δηλαδή την ένταση στη φωνή τους και παράγουν ταυτόχρονα «ιδιαίτερους» ήχους που θυμίζουν κραυγές, αλλά και εκείνα που κάνουν μικρά διαλείμματα για να συνεχίσουν δευτερόλεπτα μετά το κλάμα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πουν τις πρώτες τους λεξούλες φυσιολογικά, γύρω στους 11 μήνες.


Σημάδια καθυστέρησης

Τι γίνεται όμως με τα μωράκια που κλαίνε μονότονα και συνεχόμενα; Αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, έχουν έως 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστέρηση στη γλωσσική τους ανάπτυξη!


Το συμπέρασμα

Με δεδομένο πως το διακεκομμένο κλάμα οδηγεί σιγά-σιγά στην παραγωγή λέξεων, οι ειδικοί ελπίζουν το συμπέρασμα τους να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθούν νέοι τρόποι έγκαιρης αντιμετώπισης μιας πιθανής καθυστέρησης του παιδικού λόγου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου