Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η κλιμακτήριος χτυπά και τους άνδρες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανδρόπαυση!

Η κλιμακτήριος χτυπά και τους άνδρες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανδρόπαυση!    

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ή και πει ακόμα για έναν μεσήλικα άνδρα που είναι γκρινιάρης και δεν ευχαριστιέται εύκολα ότι "περνάει κλιμακτήριο";
Λογικό κατά κάποιο τρόπο να μεταφράζουμε συμπεριφορές - κυρίως εμείς οι γυναίκες - που αναγνωρίζουμε ως συμπτώματα κλιμακτηρίου, όταν βλέπουμε την παραξενιά κάποιου που μεγαλώνει με τα χρόνια. Αρκετές είναι επίσης και οι γυναίκες που παραπονιούνται στο γραφείο μας για τον άνδρα τους λέγοντας επίσης "Δεν τον αντέχω άλλο, ...μάλλον έχει μπει σε κλιμακτήριο και έχει παραξενέψει τόσο!".
Με την διαφορά όμως πως ο άνδρας δεν περνάει κλιμακτήριο.
Γίνεται αυτή η διευκρίνιση για να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, μιας και ο σύντροφός μας είναι ο άνθρωπός μας που θέλουμε να είναι καλά για να είμαστε κατ' επέκταση και ...εμείς καλά δίπλα του!
Ο άνδρας λοιπόν δεν περνάει εμμηνόπαυση, μιας και δεν έχει ... έμμηνα, περίοδο δηλαδή. Περνάει όμως ανδρόπαυση, όπως λέγεται το σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα καθώς μεγαλώνει ηλικιακά. Η μείωση αυτή των ανδρογόνων αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία που εντάσσεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης.
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με την εμμηνόπαυση, που αποτελεί το αντίστοιχο ορμονικό φαινόμενο στη γυναίκα. Δηλαδή οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φυσιολογία και τη λειτουργία του άνδρα εξαιτίας της μείωσης των ανδρογόνων δεν είναι απότομες, όπως συμβαίνει στη γυναίκα, αφού γίνονται σταδιακά, κυρίως μετά τα 50 του χρόνια. Έτσι ο άνδρας δεν έχει να αντιμετωπίσει το «σοκ» της αιφνίδιας μείωσης των ορμονών του.
Έρευνες έχουν δείξει ότι από τα 25 μέχρι τα 70 χρόνια του άνδρα, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται στο μισό. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο, η κατάσταση αυτή, αν και πολύ πιο ήπια από την αντίστοιχη της γυναίκας, είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.
Τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού (ανδρόπαυσης) είναι τα ακόλουθα:
1) Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, της ποιότητας της στύσης και των νυκτερινών στύσεων.
2) Μείωση της ικανότητας πνευματικής επεξεργασίας και του προσανατολισμού στον χώρο, κατάθλιψη, εύκολη κόπωση και εύκολος εκνευρισμός.
3) Μείωση της τριχοφυΐας και αλλοιώσεις στο δέρμα.
4) Μείωση της πυκνότητας των οστών με ορατό τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
5) Αύξηση του λιπώδους ιστού και μείωση της μυϊκής μάζας και δύναμης.
Δεν είναι αναγκαίο να συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα για την διάγνωση του συνδρόμου. Επίσης η παρουσία ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οφείλονται στην ανδρόπαυση, εφόσον δεν επιβεβαιώνονται από ορμονολογικές εξετάσεις αίματος με έμφαση στη τεστοστερόνη.
Η ανδρόπαυση αποτελεί ένα σχετικά νέο τομέα στην ιατρική κοινότητα και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Η αύξηση όμως του μέσου όρου ζωής του άνδρα αλλά και η παγκόσμια τάση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του, έχει ενεργοποιήσει πολλούς άνδρες γύρω από αυτό το μεταβατικό στάδιο. Σήμερα υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια, ενέσεις) αναπλήρωσης των ανδρογόνων, τα οποία όμως χορηγούνται μόνο όταν κριθεί απαραίτητη η ορμονική αναπλήρωση για τον θεραπευόμενο, λαμβάνοντας υπόψη την γενική ιατρική του κατάσταση και τις όποιες παρενέργειες της αγωγής.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου