Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

10 μαθήματα ζωής που πρέπει να δώσει κάθε γονιός στα παιδιά του

10 μαθήματα ζωής που πρέπει να δώσει κάθε γονιός στα παιδιά του

Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του. Θέλουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σωστά και να είμαστε εκεί για αυτά όποτε μας χρειαστούν. Παρόλο που δεν μπορούμε να τους μάθουμε τα πάντα, υπάρχουν κάποια σημαντικά μαθήματα ζωής που κάθε γονιός θα πρέπει να δώσει στα παιδιά του. Δεν εννοώ το πώς να κάνουν ποδήλατο, να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή να οδηγούν. Υπάρχουν ουσιαστικά μαθήματα ζωής που θα βοηθήσουν τα παιδιά να τα βγάλουν πέρα καλύτερα στη ζωή τους και να γίνουν υπεύθυνα και πολύτιμα μέλη της κοινωνίας που σέβονται τους άλλους.

1 Μάθετε στα παιδιά να μη σταματούν ποτέ να διαβάζουν και να μαθαίνουν.

seeveeaar-380x252
Όσα περισσότερα διαβάζεις και μαθαίνεις, τόσο πιο πολύ ανοίγει το μυαλό σου, να μάθεις διάφορα, να γίνεις πιο έξυπνος και πιο σοφός. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν επίσης πως η μάθηση δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το να διαβάζουν τα βιβλία του σχολείου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθει κανείς.
Ενθαρρύνετε  το παιδί σας να είναι ανοιχτόμυαλο και να δέχεται γνώση από κάθε στιγμή της ζωής (είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική), από άλλους ανθρώπους που αποτελούν καλά πρότυπα, και από τους γονείς τους.

2 Μάθετε στα παιδιά να παίζουν όμορφα με άλλα.

girls-462072_640-380x252
Ο κόσμος μας σήμερα είναι ένα παγκόσμιο χωριό. Η αξία της συνεργασίας και της αποδοχής των διαφορών των άλλων δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συνεργάζονται και να θέτουν κοινούς στόχους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μάθουν απλά να έχουν ανοχή στις άλλες απόψεις, αλλά και ενσυναίσθηση και την επιθυμία να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων.

3 Μάθετε στα παιδιά να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά.

lovely-personality-380x252
Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες στη ζωή μας, ιδιαίτερα στον κόσμο μας που κάνει τους ανθρώπους υπερβολικά ανταγωνιστικούς και εγωιστές. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Ενθαρρύνετέ τα να παίρνουν μια ανάσα, να ζυγίζουν κάθε πλευρά ενός ζητήματος και να αναρωτιούνται το «γιατί» και το «τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά». Με το να επικεντρώνονται στο πρόβλημα και όχι στο άτομο, θα είναι ευκολότερο να ελέγξουν τα επικίνδυνα συναισθήματά τους, όπως ο θυμός και η οργή.

4 Μάθετε στα παιδιά να κάνουν γνωστή την άποψή τους, αλλά με σωστό τρόπο.

full-house-bad-lessons-9
Μάθετε στα παιδιά σας πως δεν θα μπορείτε να είστε εκεί πάντα για να τα προστατέψετε και να τα υπερασπιστείτε. Ενθαρρύνετέ τα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, να λένε με τόλμη και σεβασμό τα όσα σκέφτονται και να πρωτοστατήσουν αν χρειαστεί. Η ικανότητα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους, να επικοινωνείς αποτελεσματικά και να καθοδηγείς τους άλλους είναι ορισμένες από τις πιο πολύτιμες δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος στον σύγχρονο κόσμο. Είναι κάτι που θα πρέπει να μαθαίνουμε από μικροί.

5 Μάθετε στα παιδιά να απολογούνται αν έκαναν λάθος και να συγχωρούν αν κάποιος τους αδίκησε.

brother-314113_640-380x252
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως όλοι κάνουν λάθη, αλλά η συγχώρεση μπορεί να γιατρέψει και τα χειρότερα λάθη. Δεν θα πρέπει να ντρέπεται κανείς να ζητήσει συγχώρεση και να συγχωρέσει τους άλλους. Για την ακρίβεια, το να ζητάς συγχώρεση και το να συγχωρείς τους άλλους είναι ένδειξη αληθινού θάρρους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν τη συγχώρεση και να καταφέρουν να συγχωρέσουν τα όσα τους πλήγωσαν ή τους αδίκησαν.

6 Μάθετε στα παιδιά σας να δείχνουν καλοσύνη και να βοηθούν όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη.

mjlh9e579M1rf2l7eo1_500
Το να κάνεις μία αναπάντεχη καλή πράξη δεν είναι απλά γλυκό, αλλά και ο απλούστερος τρόπος να αγγίξεις την ψυχή κάποιου. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δείχνουν καλοσύνη και να βοηθούν όποτε μπορούν. Θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη συμπόνια και να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα στις επιθυμίες και τις ανάγκες στη ζωή.

7 Μάθετε στα παιδιά να παραμένουν αισιόδοξα και να βλέπουν κυρίως την φωτεινή πλευρά της ζωής.

girl-470568_640-380x252
Η ζωή δεν έχει μόνο ηλιόλουστες μέρες και ουράνια τόξα. Δεν υπάρχει όμως μόνο σκοτάδι και θλίψη. Η ζωή έχει μια δόση καλών και μια δόση κακών εμπειριών. Αν επικεντρώνεστε στη θετική πλευρά της ζωής περισσότερο, θα δείτε ότι δεν είναι δα και τόσο άσχημα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παραμένουν αισιόδοξα, να υπολογίζουν τις ευλογίες που έχουν λάβει και να απολαμβάνουν τη χαρά και την ευτυχία που κρύβεται στα «μικρά» πράγματα στη ζωή, όπως ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή μια καλή οικογένεια. Η αισιοδοξία και το γέλιο μπορούν να γίνουν ασπίδα ενάντια στο άγχος, τον πόνο και την κακία του κόσμου.

8 Μάθετε στα παιδιά να προστατεύουν το περιβάλλον και να φροντίζουν τα ζώα.

boy-470939_640-380x300
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι άνθρωποι έχουν μόνο έναν πλανήτη για να ζήσουν. Έτσι, πρέπει όλοι να τον προστατεύσουμε και να τον φροντίσουμε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίσουμε τα φυτά, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον γύρω μας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ταΐζουν τα πουλιά, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο και να ποτίζουν τα φυτά. Έτσι θα είναι πιο συνετά και θα προστατεύουν τον πλανήτη και όσα ζουν επάνω σε αυτόν.

9 Μάθετε στα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να είναι καθαρά.

floss-380x380
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λένε. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πώς να πλένονται και να καθαρίζονται από μικρή ηλικία. Ενθαρρύνετε ή ακόμη ανταμείψτε τα  όταν δείχνουν πως φροντίζουν τον εαυτό τους και έχουν καλή υγιεινή, όταν τρώνε σωστά και γυμνάζονται τακτικά. Όταν τα παιδιά είναι καθαρά, υγιή και χαρούμενα, όλοι είναι ευτυχισμένοι.

10 Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν άνευ όρων.

brothers-457234_640-380x252
Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη αρετή. Όλα βασίζονται σε αυτή. Χωρίς αγάπη, όλα γκρεμίζονται. Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους όχι για τα όσα κάνουν, αλλά για τα όσα είναι. Όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, μάθετέ τους πόσο σημαντικό είναι να βρουν έναν σύντροφο που αγαπούν άνευ όρων, καθώς και τη σημασία του ασφαλούς σεξ. Μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα, αλλά μην παραλείψετε να μάθετε στα παιδιά σας πώς να αναγνωρίζουν και να λένε «Όχι!» σε κάποιον που θέλει να τα τους χρησιμοποιήσει ή να τους κακοποιήσει σεξουαλικά.
Σημείωση bloger:
Εξαιρετικό το άρθρο. Σαν συντακτική ομάδα σ' αυτό το blog θα θέλαμε να προσθέσουμε κάτι το οποίο θεωρούμε σημαντικό για τον ελληνορθόδοξο χώρο που ζούμε. 
- Είναι απαραίτητο να μάθουμε στα παιδιά μας την πίστη στο Θεό. Όχι βέβαια σαν μάθημα απομνημόνευσης διδασκαλιών, αλλά σαν στάση ζωής, σαν καθημερινό βίωμα. Η πίστη στο Θεό είναι αυτή που βρίσκει διέξοδο εκεί όπου υπάρχουν αδιέξοδα.
- Απαραίτητο επίσης θεωρούμε το να μάθει το παιδί την ιστορία μας και τις ρίζες μας. Να ξέρει ότι είμαστε ένα έθνος με λαμπρή ιστορία την οποία πρέπει να συνεχίσουμε και όχι να ξεχάσουμε και να απεμπολήσουμε. Αν την αφήσουμε σε μια δυο γενεές θα ζούμε σε μια πρωτοφανή ανεστιότητα και τα παιδιά μας θα μοιάζουν σαν φύλα που τα παρασέρνει ο άνεμος κάθε προπαγάνδας από εδώ και από εκεί χωρίς να βρίσκουν ανάπαυση πουθενά.
πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου