Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πώς να θέτετε όρια στο παιδί χωρίς να λέτε «όχι»

Πώς να θέτετε όρια στο παιδί χωρίς να λέτε «όχι»


Τα όρια και οι κανόνες είναι πολύ σημαντικά για το παιδί, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να τρέχετε πίσω από το μικρό σας φωνάζοντας «όχι» και «μη». Ας δούμε πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις δυο λέξεις (που μεταξύ μας κι εσείς οι ίδιοι έχετε βαρεθεί να λέτε) και ταυτόχρονα να πειθαρχήσετε αποτελεσματικά το παιδί σας:
  • Χρησιμοποιήστε θετικό λεξιλόγιο: Στην αρχή ίσως σας φανεί δύσκολο, όμως είναι κάτι που γίνεται και μάλιστα λειτουργεί. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «μην τρέχεις», πείτε «περπάτα προσεχτικά», αντί να πείτε «μη φωνάζεις», « μίλα ήρεμα» κλπ.
  • Προνοήστε: Για κάποια πράγματα θα πρέπει κι εσείς οι ίδιοι να ρίξετε λίγο νερό στο κρασί σας και να φανείτε προνοητικοί. Για παράδειγμα, αν έχετε δυο πιτσιρίκια που παίζουν και κυνηγιούνται στο σαλόνι σας, αντί να τους λέτε συνέχεια «μην ακουμπάς αυτό» ή «μη ρίξεις το άλλο» είναι καλύτερα να μαζέψετε το γυάλινο βάζο και γενικά οτιδήποτε θεωρείτε επικίνδυνο. Σε λίγο καιρό που τα παιδιά θα αποκτήσουν περισσότερο αυτοέλεγχο μεγαλώνοντας, μπορείτε να στολίσετε το σπίτι σας όπως θέλετε.
  • Αντιπερισπασμός: Είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική λύση. Όταν δε θέλετε το παιδί σας να κάνει κάτι, αντί να αρχίσετε τις απαγορεύσεις και τις απειλές, στρέψτε του την προσοχή σε κάτι άλλο που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον.
  • Μάθετε στο παιδί να εκφράζεται: Πολλές από τις αρνητικές συμπεριφορές των νηπίων συμβαίνουν γιατί δεν μπορούν να εκφράσουν αυτά που νιώθουν. Αν τους διδάξετε το σωστό τρόπο για να εκφράζονται και να εξωτερικεύουν όλα αυτά τα συναισθήματα που τα πλημμυρίζουν, θα μπορέσετε να επικοινωνείτε καλύτερα μαζί τους κι έτσι δε θα χρειάζεται να τους λέτε συνέχεια «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου