Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Mήπως το παιδί μου πάσχει από σχιζοφρένεια;

Αναγνώστριά μας ρωτά:

Το παιδί μου εμφανίζει ένα περίεργο σύμπτωμα, ανοιγοκλείνει τα μάτια. Είναι 8 ετών και επειδή ο πατέρας του έπασχε από σχιζοφρένεια, φοβάμαι μήπως έχει αρχίσει να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα. Να σημειώσω ότι το παιδί, δεν έχει επαφή με τον πατέρα του στο μεγάλωμά του.

Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον συνεργάτη μας, ψυχίατρο κύριο Γεώργιο Φλώρο.


 

Κοιτάξτε, για τόσο μικρές ηλικίες δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σχιζοφρένεια. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχουν ψυχωσικές εκδηλώσεις σε παιδιά τέτοιας ηλικίας. Για το συγκεκριμένο περιστατικό που η αναγνώστρια μας αναφέρει δεν μπορώ να αντιληφθώ από την σύντομη περιγραφή της τι ακριβώς μπορεί να είναι. Μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε πρόβλημα μιας νευρολογικής φύσεως.
Το κατά πόσο είναι κληρονομική η σχιζοφρένεια… μια επιβάρυνση μπορεί να υπάρχει αλλά αυτό δεν είναι αναγκαστικό.  Τα πρώτα συμπτώματα στους άνδρες εμφανίζονται συνήθως κατά την ενηλικίωση  και στις γυναίκες λίγο αργότερα. Περίπου στην ηλικία των 25 με 30. Γενικότερα συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι μια διαταραχή στη ροή της σκέψης. Μπορεί επίσης να είναι κάποιες παράξενες σκέψεις ακόμα και κάποιες παραισθήσεις. Κυρίως έτσι ξεκινάει δηλαδή.  Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σύμπτωμα είναι η απομόνωση.
Μιλάμε όμως πάντα για μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει εκδήλωση μιας τέτοιας ψυχωσικής νόσου και να εμφανιστεί σε ηλικία κάτω των 12 ετών . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου