Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν νωρίς τις σεξουαλικές τους επαφές;

Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν νωρίς τις σεξουαλικές τους επαφές;

Οι έφηβοι ξεκινούν νωρίς τις σεξουαλικές επαφές χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Αυτό προκύπτει από επιστημονικές μελέτες  ενώ οι συνέπειες  των πρόωρων επαφών είναι ο μεγάλος αριθμός ανεπιθύμητων κυήσεων, ο εξίσου μεγάλος αριθμός αμβλώσεων αλλά και η αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων!
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Wisconsin αποφάσισαν να διερευνήσουν τους λόγους που οι έφηβοι ξεκινούν όλο και πιο νωρίς τις σεξουαλικές επαφές χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Στην έρευνα συμμετείχαν 271 νέοι, ηλικίας 13-15 ετών, οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν σε αρκετά ερωτήματα που σχετίζονται με τις επιδόσεις τους στο σχολείο, με το αν έχουν εξωσχολικά ενδιαφέροντα, αν έχουν εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης, εάν επηρεάζονται από τα ΜΜΕ ως προς τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
Επίσης, ρωτήθηκαν για το αν έχουν συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας (ADHD) και το σύνδρομο αντίθεσης, πρόκλησης και ανυπακοής (ODD).
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως αποκαλυπτικά: Τα αγόρια και τα κορίτσια με πρόωρη σεξουαλική ζωή δεν είχαν ισορροπημένη οικογενειακή ζωή και παρακολουθούσαν πολλές ώρες τηλεόραση.
Για τα κορίτσια , οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είχαν πολύ χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, και σε αρκετές περιπτώσεις,  στην οικογένεια υπήρχε πατριός ή μητριά. Όμως και στα αγόρια, διαπίστωσαν ότι οι πολλές ώρες μπροστά την τηλεόραση και η κακής ποιότητας σχέσεις με τους γονείς τους, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με πρόωρη έναρξη του σεξ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με στατιστικές των ΗΠΑ, το 46% των κοριτσιών και το 48% των αγοριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα. Όμως και στη χώρα μας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatric Adolescent Gynecology, σε τυχαίο δήγμα 1074 εφήβων 14-16 χρόνων- μαθητών δημοσιών σχολείων της Αττικής- διαπιστώθηκε ότι 21,8% είχαν ήδη σεξουαλικές επαφές!
Η αναλογία αγοριών κοριτσιών ήταν 3/1 και η μέση ηλικία έναρξης ήταν στα 14,5 χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι οι συζητήσεις γονιών -παιδιών μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και να μειώσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου