Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες λέξεις του παιδιού

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες λέξεις του παιδιού



Μια ακόμα σημαντική πρόκληση στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού και μια ακόμα αγχωτική περίοδος για τους γονείς. Το mother.gr καταγράφει όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα λογάκια του μικρού σας:

  • Θα πρέπει να περιμένετε ότι θα πει τις πρώτες του λεξούλες μετά τους 18 μήνες. Μάλιστα, με τη συμπλήρωση περίπου δύο χρόνων ζωής, θα αρχίσει να αρθρώνει και κάποιες μικρές, υποτυπώδεις προτάσεις με λίγες λέξεις.

  • Για να βοηθήσετε το παιδί σας να βάλει τις βάσεις ώστε να αποκτήσει κάποια στιγμή πλούσιο λεξιλόγιο, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ποικίλες λέξεις όταν του μιλάτε (κι ας είναι μωρό), με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δυσνόητες.

  • Να απευθύνεστε στο παιδί με σαφή τρόπο και γενικά να του μιλάτε καθαρά, περιγράφοντας ενίοτε αυτά που του κάνετε, για παράδειγμα, στο κομμάτι τις φροντίδας του.

  • Ονοματίστε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, δείχνοντάς τα παράλληλα στο παιδί για να αρχίσει να συνδυάζει στο μυαλουδάκι του τη λέξη με την εικόνα.

  • Να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο πιο συχνά ακούει μια λέξη, τόσο πιο πιθανό είναι να τη μάθει από νωρίς. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε σύνθετες, αλλά απλές λέξεις της καθημερινότητας στο σπίτι.

  • Αν το παιδί φτάσει στην προσχολική ηλικία και παρατηρήσετε εμφανή προβλήματα στο λόγο ή την άρθρωσή του, απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό μήπως χρειαστεί να ξεκινήσει το μικρό σας λογοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου