Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πώς τα παιδιά δείχνουν την αγάπη τους

Από την Μαρία Κωνσταντοπούλου

Πόσο «λιώνουμε» όταν ακούμε το παιδί να μας λέει «Σ' αγαπάω μαμά/ μπαμπά!»... Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν το ακούμε όσο θα θέλαμε γιατί τα παιδιά, και ειδικά τα πιο μικρά σε ηλικία, δεν συνηθίζουν να εκφράζονται με λέξεις. Αντίθετα, έχουν τον τρόπο τους να μας δείχνουν την αγάπη τους με πράξεις. Μικρές, καθημερινές πράξεις που, ως γονείς, είτε θεωρούμε δεδομένες είτε δεν τις παρατηρούμε. Μήπως τελικά το παιδί σάς λέει «σ' αγαπάω» πιο συχνά απ' ότι νομίζετε;

Σας υποδέχεται μόλις επιστρέφετε σπίτι

Αν, με το που ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού, το παιδί τρέχει... απειλητικά καταπάνω σας, είστε από τους πιο τυχερούς ανθρώπους του κόσμου!
Δεν υπάρχει καλύτερο καλωσόρισμα από το να βλέπει κανείς το παιδί του να τον υποδέχεται με χαμόγελα και –έστω και άναρθρες- φωνές μόλις γυρίζει σπίτι. Ποιο είναι το δεύτερο δίδαγμα της υπόθεσης; Ότι δεν μπορείς ποτέ να τους ξεφύγεις! Πάντα θα καταλαβαίνουν ότι προσπαθήσατε να τα ξεγελάσετε. Τότε η πιο γλυκιά αγκαλιά «καλωσορίσματος» δεν θα είναι δεδομένη.

Σας αφιερώνει ζωγραφιές!

«Έτσι κι αλλιώς, ζωγραφίζει όλη μέρα. Αυτό δείχνει ότι με αγαπάει;» είναι μια σκέψη που ενδεχομένως θα κάνετε. Μέχρι εδώ έχετε δίκιο αλλά όταν φτιάχνει μια ζωγραφιά ειδικά για σας, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Η ζωγραφική, ακόμα και η πιο... αφαιρετική που συνηθίζουν τα μικρά παιδιά, είναι ο πιο γλυκός τρόπος να σας δείξει ότι σας αγαπάει, φτιάχνοντας κάτι εντελώς μόνο του. Αν μάλιστα έχετε μαζέψει πολλά τέτοια καλλιτεχνικά δώρα από το παιδί, δείτε πώς να τα αξιοποιήσετε σε αντίστοιχο άρθρο του mama365.

Έχει πάντα μαζί το αγαπημένο του αρκουδάκι/ κουκλάκι

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το αγαπημένο αρκουδάκι του παιδιού, που δεν αποχωρίζεται ποτέ, συμβολίζει την αγάπη του για σας; Ειδικά όταν λείπετε, το αρκουδάκι που κρατάει συνεχώς αγκαλιά, αντιπροσωπεύει εσάς, την αγάπη και την αίσθηση ασφάλειας που του παρέχετε. Έτσι έχει πάντα ένα κομμάτι σας μαζί του. Κάτι αντίστοιχο κάνετε κι εσείς με την φωτογραφία (ή φωτογραφίες) που δεν βγάζετε ποτέ από το πορτοφόλι σας.

Όταν ουρλιάζει/ κλαίει/ ωρύεται

Οι εκρήξεις θυμού του παιδιού δεν είναι ποτέ διασκεδαστικές! Όταν χτυπάει τα πόδια του στο πάτωμα, κλαίει με λυγμούς και έχει κοκκινίσει απ' το θυμό του, δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να σας αγαπάει. Αντίθετα, δείχνει ότι μ' εσάς μπορεί να είναι ο εαυτός του και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Αν δεν σας αγαπούσε ή δεν σας εμπιστευόταν, δεν θα αισθανόταν το ίδιο άνετα.
Εννοείται ότι δεν λέμε να χαίρεστε κάθε φορά που το παιδί είναι σε κατάσταση... υστερίας, αλλά να δείτε και την θετική πλευρά των απρόσμενων ξεσπασμάτων του.

Σας προσφέρει λουλούδια

Μπορεί ακόμα να μην ξέρει ότι δεν κάνει να μαζεύουμε λουλούδια απ' το δρόμο, αλλά σίγουρα καταλαβαίνει ότι μ' αυτή του την πράξη σας δείχνει την αγάπη του. Γι' αυτό, ακόμα και αν σας φέρει με χαρά ένα σκέτο χορταράκι, λέγοντάς σας περήφανα «Μαμά, κοίτα τι σου πήρα!», εσείς νομίζετε ότι μόλις σας προσέφεραν την πιο όμορφη ανθοδέσμη στον κόσμο.


Θέλει συνεχώς να κάθεται πάνω σας!

Να σας αγκαλιάζει, να παίζει με τα παιχνίδια του, να βλέπει τ' αγαπημένα του παιδικά... Ο, τι και αν κάνει, αν θέλει να κάθεται συνέχεια στα γόνατά σας, σημαίνει ότι θέλει να σας νιώθει δίπλα του ή ότι του λείπετε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Βοηθάει (ή τουλάχιστον προσπαθεί) στις δουλειές του σπιτιού

Όταν μπαίνετε στο δωμάτιο της κόρης σας και τηn βλέπετε να στρώνει, έστω και άτσαλα, το κρεβάτι της ή όταν ο γιος σας μαζεύει το πιάτο του απ' το τραπέζι χωρίς καν να τους το ζητήσετε, παραδεχτείτε το: νιώθετε μια μικρή – ή και μεγάλη- περηφάνια. Αυτές οι μικρές πράξεις δείχνουν ότι, με το δικό τους τρόπο, προσπαθούν να σας «ελαφρύνουν», βοηθώντας σας. Γιατί; Φυσικά γιατί σας αγαπάνε!

Μοιράζεται τα παιχνίδια ή το φαγητό του μαζί σας

Όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο κτητικά είναι τα παιδιά με τα πράγματά τους, είτε αυτά είναι τα παιχνίδια ή ακόμα και το φαγητό τους. Όταν, λοιπόν, αποφασίζoυν να σας... αφήσoυν να αγγίξετε και να παίξετε με το μονάκριβο κουκλάκι τους, να ξέρετε ότι μόνο εσείς έχετε αυτό το προνόμιο γιατί σας αγαπάει.
Αντίστοιχα, αν σας προσφέρει το γλειφιτζούρι του –έστω και μισοφαγωμένο- σας δείχνει ότι θέλει να μοιραστεί κάτι δικό του, πολύτιμο μαζί σας. Εκείνη την ώρα, το παιδί θυσιάζει κάτι που αγαπάει για να σας το δώσει και να το αποχωριστεί. Για εκείνο είναι η απόλυτη πράξη αγάπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου