Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Η αντιμετώπιση της κακίας μέσα μας

Εάν δούμε έναν άνθρωπο να τρέχει γρήγορα προς τον γκρεμό τον σταματάμε, για να μην προχωρήσει παραπέρα, λέγοντάς του: άνθρωπε πού τρέχεις; Μπροστά σου βρίσκεται γκρεμός... Το ίδιο και ένα αφηνιασμένο άλογο, αν κανείς δεν το σταματήσει έγκαιρα, γρήγορα αυτό θα καταστραφεί.
Με τον ίδιο τρόπο εργάζονται και οι γιατροί. Πολλές φορές το δηλητήριο κάποιου ερπετού, όταν προχωράει σε ολόκληρο σώμα, το σταματάνε πολύ γρήγορα, εμποδίζοντας την παραπέρα εξάπλωσή του, αποκόπτοντας το μέρος εκείνο που προσβλήθηκε.
Αυτό, λοιπόν, ας κάνουμε κι εμείς, και ας αποκόπτουμε με πολλή ταχύτητα την κακία που υπάρχει μέσα μας, για να μην προχωρήσει και αυξηθεί η ασθένεια της ψυχής μας.
Επειδή τα τραύματα των αμαρτημάτων μας, όταν παραμεληθούν γίνονται μεγαλύτερα. Και τελικά οι συνέπειες της ασθένειας και της αρρώστιας δεν μένουν μόνο τραύματα, αλλά επιφέρουν και τον θάνατο.
Όπως πάλι, αν από την αρχή εξαλείψουμε τα μικρά δεν θα ακολουθήσουν τα μεγάλα.
Πρόσεχε δε και το εξής. Εκείνος που φροντίζει να μην υβρίζει, δεν θα μάθει ούτε να φιλονικεί· εκείνος που δεν έμαθε να φιλονικεί, θα κατορθώσει και το να αγαπάει· εκείνος που κατόρθωσε το να αγαπάει, δεν θα έχει εχθρό· εκείνος που δεν έχει εχθρό και εκδηλώνει την αγάπη του, θα κατορθώσει γενικά όλες τις αρετές.
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ομιλία εις τον ΣΤ΄ Ψαλμόν, ΕΠΕ, Ιω. Χρυσοστόμου Έργα, Πατερικές Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ, Θεσσαλονίκη 1982, τ. 5, σελ. 274.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου