Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να διακοσμήσετε όμορφα και οικονομικά το τζάκι

Από την Ελεάννα Καποκάκη

Είναι γεγονός ότι το τζάκι είναι ένα από τα επιβλητικότερα σημεία του σπιτιού. Και μπορεί πράγματι να επιβάλλεται στον χώρο όταν ανάβει, αλλά τι κάνουμε τις άλλες στιγμές που είναι σβηστό και φαίνεται εγκαταλειμμένο; Ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο όμορφες και οικονομικές ιδέες για να κάνετε το τζάκι πρωταγωνιστή του χώρου σας κάθε εποχή.

Καρέκλες με ιδιαίτερο σχεδιασμό


Μια παλιά μόδα που επανήλθε δυναμικά είναι μια «ντιζαϊνάτη» καρέκλα με υποπόδιο κοντά στο τζάκι. Ήρθε να αντικαταστήσει την κουνιστή καρέκλα της γιαγιάς, στην οποία όλοι ήθελαν να κάνουν κατάληψη, είτε άναβε το τζάκι είτε όχι!

Διαλέξτε, λοιπόν, και εσείς μία καρέκλα του γούστου σας, εφόσον στην αγορά υπάρχει μεγάλη πληθώρα, και σίγουρα θα στρέψετε τα βλέμματα στο τζάκι σας, κι ας μην το ανάβετε!

Το ίδιο ισχύει και με τα σκαμπό...


Ή τους ξύλινους κορμούς που μπορείτε να επιμεληθείτε σε κάποιο έντονο χρώμα. Αυτό όχι μόνο θα δώσει ιδιαίτερο στυλ, αλλά θα αυξήσει και τις προνομιακές θέσεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Μπορεί, φυσικά, και ένα μεγάλο μαδέρι, επιμελημένο κατάλληλα έτσι που να δίνει την εντύπωση μεγάλου πάγκου, να δώσει μίνιμαλ, μοντέρνο και ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Τολμήστε το κι ας ακούγεται πρόχειρο, το αποτέλεσμα θα ανεβάσει τον χώρο σας πολλά «καράτια»!

Ακόμα και καθιστικό...

μπορείτε να συνθέσετε, με μοναδικό εφόδιο κάποια μαξιλαράκια χωρίς ιδιαίτερο γέμισμα που θα ακουμπήσετε απλά σε κομμάτι προέκτασης του τζακιού. Σε στυλ ιδιαίτερο και «ιντελεκτουέλ» μπορείτε να προσθέσετε και μια καραμέλα-μαξιλάρι, τοποθετημένη στον τοίχο, και να δώσετε το απόλυτο αποτέλεσμα.

Διακόσμηση με ξύλα


Κάποια καλοκομμένα κουτσουράκια τζακιού, τοποθετημένα με τάξη και επανάληψη δίπλα του ή σε κάποιο κοντινό σημείο, μπορούν να κάνουν το σημείο να ξεχωρίσει και να τραβήξει τα βλέμματα προς το περιβάλλον του τζακιού.
Μην σας ανησυχεί το ότι ο τοίχος αυτός ή το έπιπλο θα επιβάλλεται και στην καλοκαιρία. Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που μπορεί να σταθεί ακόμα κι έτσι.


Εξάλλου, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και την στοίχιση των ξύλων μέσα στο τζάκι, όταν αυτό δεν ανάβει και εάν υπάρχει ανάλογη χωρητικότητα.

Καλάθια, αξία παλιά...

...με νέο προφίλ, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κάποιο ογκώδες έπιπλο για τα ξύλα σας. Θα τα βρείτε σε άπειρους τύπους στην αγορά και σε υλικά ανάλογα με το στυλ της διακόσμησής σας.

Διακόσμηση στην όψη του τζακιού


Τολμήστε το και ...καλλιτεχνήστε με ό,τι σας εμπνέει περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα σας κάνει περήφανους δύο φορές, αφενός για το ότι ο άδειος τοίχος σας γέμισε, αφετέρου για την χειροποίητη δημιουργία σας.
Το «οτιδήποτε», όταν είναι σχεδιασμένο σε μεγάλη επιφάνεια, φαντάζει εντυπωσιακό. Στην προκειμένη περίπτωση  τα επιμέρους αντικείμενα θα πρέπει να είναι λίγα και μεγάλου μεγέθους κομμάτια, για να συνοδεύουν κατάλληλα τον όγκο του. Ένα μεγάλο στεφάνι, κάποια βάζα, πίνακες, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε αντικείμενο του δικού σας γούστου στο ράφι του τζακιού είναι το σύνηθες. Ακόμη και μια όμορφη συλλογή ρολογιών τοίχου, θα έκανε τη διαφορά στο χώρο σας.

Όμως όταν απλώς τοποθετηθούν διαφορετικά...

...δηλαδή τα κάδρα δεν τα κρεμάσετε, αλλά απλά τα ακουμπήσετε, τα μαξιλάρια τα βάλετε στο πάτωμα ωραία τοποθετημένα ώστε να δείχνουν σαν θέσεις απλά χαμηλότερες, και διάφορα άλλα τέτοιου τύπου τρυκ θα διαμορφώσετε τον χώρο γύρω από το τζάκι ιδιαίτερα και ξεχωριστά. 


Με μικρές πινελιές τέτοιου τύπου, από την είσοδο ακόμα, το τζάκι θα πρωταγωνιστεί σε όλο τον χώρο και θα προσελκύει τα βλέμματα.


Γουνάκια ή χαλιά σε μορφή τομαριού είναι και αυτά στη μόδα...


Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πολύ φρέσκιες, κομψές και ιδιαίτερες ιδέες. Βρείτε από το εμπόριο πράγματα του δικού σας γούστου και συνθέστε το τζάκι σας όπως σας φέρνει περισσότερη ζεστασιά χωρίς να είναι απαραίτητα αναμμένο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου