Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η αντιμετώπιση του μίσους των άλλων

Ας προσφέρουμε λοιπόν αυτά που περνάνε από το χέρι μας, και ακριβώς με αυτό τον τρόπο θα έχουμε επαρκή τον έπαινο από το Θεό. Ποια δε είναι αυτά που περνάνε από το χέρι μας; (Θα σας το πω με παραδείγματα:)
Σου φέρεται ο άλλος με μίσος και σε πολεμάει; Εσύ να τον αγαπάς και να τον ευεργετείς.
Σε βρίζει ο άλλος και σε κακολογεί; Εσύ να τον ευλογείς και να τον επαινείς. Αλλά, θα μου πεις, δε σταματάει την έχθρα ούτε και με αυτό τον τρόπο!!!

Λοιπόν σου δίνει περισσότερο μισθό. Διότι οι κακοί άνθρωποι, όσο δεν σταματούν τον πόλεμο ενώ ευεργετούνται από μας, κάνουν τις αμοιβές μας ακόμα λαμπρότερες, ενώ τους εαυτούς τους, τους καθιστούν ακόμα πιο αδύνατους. Διότι εκείνος που μισεί, και δε σταματάει την έχθρα, λιώνει, φθείρεται – καταστρέφεται, ζει με διαρκή πόλεμο. Ενώ εκείνος, που τα υπομένει όλα αυτά, ευρίσκεται πιο πάνω από τα βέλη αυτών των ανθρώπων, στέκεται έξω από τις τρικυμίες, και ωφελεί τον εαυτό του, και τον οδηγεί παραπάνω από εκείνον, με το να φροντίζει να συμφιλιωθεί μ' αυτόν που δείχνει έχθρα. Και με το να μην τον πολεμάει, απαλλάσσει τον εαυτό του από τον πόλεμο και από τη μάχη.

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ομιλία εις τον Ζ΄ Ψαλμόν, ΕΠΕ, Ιω. Χρυσοστόμου Έργα, Πατερικές Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ, Θεσσαλονίκη 1982, τ. 5, σελ. 310-312.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου