Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τρόποι για να ενισχύσετε την αυτονομία του παιδιού σας

Τρόποι για να ενισχύσετε την αυτονομία του παιδιού σας


Όλοι οι  γονείς θέλουν να έχουν ανεξάρτητα παιδιά που να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους, και να μπορούν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο, πολλοί γονείς στην καθημερινότητά τους προσφέρονται να εκτελέσουν διαφορά καθήκοντα ασυνείδητα, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγο χρόνο παραπάνω ή να ξεκουράσουν το παιδί τους. Έτσι ενισχύουν την εξάρτηση των παιδιών τους από τους ίδιους. Κάθε φορά που ένας ενήλικας κάνει για το παιδί πράγματα, που μπορεί να κάνει από μόνο του, μεταφέρει το μήνυμα στο παιδί του ότι ξέρει περισσότερα ή καλύτερα. 
Διαβάστε πώς να ενισχύσετε την αυτονομία του παιδιού σας,  ώστε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να μη βρίσκεται στην απόλυτη εξάρτησή σας.



Αφήστε το παιδί να εξυπηρετηθεί μόνο του 
Συνήθως οι γονείς που κάνουν πάρα πολλά για το παιδί τους αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες του και έτσι το κάνουν υπερβολικά απαιτητικό. Όταν το παιδί ζητά συνεχώς πράγματα και σπεύδουν οι γονείς να τα ικανοποιήσουν αντί να το αφήσουν να εξυπηρετήσει τον εαυτό του, τότε κατά πάσα πιθανότητα το παιδί θα αναπτύξει ένα ισχυρό αίσθημα ανικανότητας που θα το επιδεικνύει αργότερα σε πολλούς τομείς της ζωής του. Με άλλα λόγια, οι γονείς ή οι ενήλικες  δεν πρέπει να παρεμβαίνουν συνεχώς σε ευθύνες και δραστηριότητες του παιδιού τους γιατί έτσι εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση των  δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση κάποιων ενεργειών.


Δώστε πρωτοβουλίες στο παιδί σας
Οι γονείς αναλαμβάνουν συνεχώς τις ευθύνες του παιδιού τους όπως να συμμαζεύουν τα δωμάτιό του, να μαζεύουν τα πιάτα του, να κάνουν τα καθήκοντα του σχολείου. Με αυτόν τον  τρόπο σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν το παιδί να μάθει να λειτουργεί ανεξάρτητα και με υπευθυνότητα. Όταν οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά, είτε από ενοχή είτε από εξάντληση χρονικών περιθωρίων δημιουργούν στα παιδιά  την εξάρτηση από αυτούς αντί για αυτονομία.  Η στάση αυτή κάνει το  παιδί να εφησυχάζεται και  να καλλιεργεί  μια πεποίθηση ότι δεν μπορεί  να κάνει κάτι τόσο καλά όσο μπορούν οι γονείς του για λογαριασμό του.  Τα  παιδιά  έτσι μαθαίνουν πως στην πρώτη δύσκολη ή απαιτητική ανάθεση δράσης ο γονιός, δηλαδή ο μπαμπάς ή η μαμά τις περισσότερες φορές θα κάνει αυτά τα πράγματα που τους αναλογούν για χάρη τους. 


Διδάξτε στο παιδί σας την υπομονή
Το παιδί αρχίζει και μαθαίνει ότι οι γονείς είναι αυτοί που θα του βρουν απαντήσεις και λύσεις σε οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να παραιτείται από κάθε προσπάθεια κι να αισθάνεται την παρουσία των γονέων του απαραίτητη για κάθε βήμα. Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά είναι σε θέση να μπορούν να λύνουν πολλά πράγματα από μόνα τους. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά του παιδιού και λιγότερη εμπλοκή από τους γονείς, στο τέλος όμως θα μπορέσει το παιδί να τα καταφέρει και θα νιώσει ικανοποίηση και θα ξεκινήσει να αυτονομείται. Δεν πειράζει και αν καθυστερήσει ή δεν πετύχει το στόχο του. Σημασία έχει οι γονείς να τονίζουν την αξία της προσπάθειας και να τονώνουν την πεποίθηση ότι τα καταφέρνει πολύ καλά και μόνο του.


Χαλαρώστε και μην είστε υπερπροστατευτικοί
Όταν ένα άτομο μεγαλώνει σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, στο οποίο όλα του δίνονται απλόχερα και χωρίς κόπο και άρα δεν του δίνεται η ευκαιρία να νιώσει προσμονή, υπομονή για κάτι που επιθυμεί και απογοήτευση για κάτι που χάνει, είναι φυσικό να παραδίδεται στην απάθεια και να μη πιστεύει στις δυνατότητες που έχει από μόνο του. Προσφέρετε στο παιδί σας ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα και αφήστε το υπό τη διακριτική καθοδήγησή σας να το εξερευνήσει, να εκφράσει τη γνώμη του να αποδεχτεί και να απορρίψει και να αναλάβει δράσεις με ή χωρίς  επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου