Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τί θα ζητήσει ο χριστιανός από το Θεό για τη νέα χρονιά;


Είμαστε στην αρχή της καινούργιας χρονιάς. Τι ζητάνε, συνήθως, οι άνθρωποι για την καινούργια χρονιά;

 Μια γνωστή μου είπε στους φίλους της σε ένα τραπέζι για την καινούργια χρονιά, ευχηθείτε μου να βρω έναν καλό γκόμενο. Μπορεί το περιστατικό να φαίνεται ακραίο. Όμως πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι ζητούν παρόμοια πράγματα. Γιατί παρόμοια περίπτωση είναι όταν οι άνθρωποι ζητάνε να αποκτήσουν την καινούργια χρονιά χρήματα, και άλλα υλικά αγαθά. Το ίδιο είναι και όταν ζητούν να έχουν χαρά την καινούργια χρονιά. Το ίδιο είναι και όταν ζητούν να έχουν ευτυχία στο νέο έτος το οποίο ήρθε, αλλά παρόμοιο είναι και όταν ζητούν να έχουν υγεία. Όλ' αυτά εάν τα κοιτάξουμε με ένα πνευματικό μάτι, φαίνεται ότι είναι τελείως υλικά πράγματα.

Επίσης πολλοί άνθρωποι για την καινούργια χρονιά ζητούν να αλλάξει η κυβέρνηση, να φύγουν οι «άλλοι» και να έρθουν οι «δικοί» μας.
Άλλοι ζητούν να αλλάξει το σύστημα, να μειωθούν οι φόροι, να μειωθούν οι τιμές των αγαθών. Άλλοι ζητούν να μειωθεί η ανεργία, να βρεθούν δουλειές για όλους και άλλοι άλλα. Ίσως απαραίτητα, αλλά, σχεδόν πάντα, τελείως υλικά πράγματα.
Τι θα πρέπει να ζητήσει ένας χριστιανός; Τι θα πρέπει να επιθυμεί ένας χριστιανός;
Αυτές τις ημέρες πήγα στον πνευματικό μου. Μεταξύ άλλων μου είπε κάτι το οποίο με έβαλε σε πάρα πολλές σκέψεις. Μου είπε ότι ρώτησε ένα παιδί, ηλικίας Δευτέρας γυμνασίου την ερώτηση:
Εάν ο Θεός σου έλεγε μπορείς να ζητήσεις ένα μόνον πράγμα και αυτό θα γίνει πραγματικότητα, τι θα ζητούσες σ' αυτή την περίπτωση; Ο μικρός πολύ φυσικά και αυθόρμητα απάντησε· θα ζητούσα από το Θεό όλοι οι άνθρωποι να μην έχουν πλέον εγωισμό, διότι ο εγωισμός είναι ο παράγοντας ο οποίος δηλητηριάζει τις σχέσεις των ανθρώπων και όλων των κοινωνιών.
Έμεινα έκπληκτος με την απάντηση του μικρού μαθητή. Πόσοι από μας τους μεγάλους είναι έτοιμοι να ζητήσουν ένα τέτοιο πνευματικό ερώτημα από το Θεό; Πόσοι από μας πιστεύουν ότι ο εγωισμός είναι το δηλητήριο που δηλητηριάζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Πόσοι από μας πιστεύουν ότι αν λείψει ο εγωισμός θα καλυτερέψει η ζωή όλης της οικουμένης; Πιστεύω ότι κανένας δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο. Ή έστω ελάχιστοι πάνω στον πλανήτη μας!... ο μικρός μαθητής μας έβαλε τα γυαλιά. Απάντησε πνευματικά, απάντησε με την καρδιά του. Ευλογημένο παιδί, ευλογημένοι οι γονείς τους.
Διαβάζοντας το ευαγγέλιο μαθαίνουμε ότι πρέπει να ζητάμε από το Θεό πρώτα από όλα τη βασιλεία των ουρανών και όλα τα άλλα, τα οποία μας χρειάζονται, θα μας τα δώσει ο Κύριος. Πόσοι όμως πιστεύουν πραγματικά αυτή τη φράση. Δεν μπορούμε βέβαια να δώσουμε μια αριθμητική απάντηση στο ερώτημα αυτό. Όμως μπορούμε ο καθένας να εξετάσει τον εαυτό του εάν είμαστε έτοιμοι με προθυμία και αυθόρμητα σε μια ερώτηση, σαν αυτή την οποία απηύθυνε ο πνευματικός στο μικρό μαθητή, εμείς να απαντήσουμε ότι επιθυμούμε τη βασιλεία των ουρανών . Είμαι σίγουρος ότι για πάρα πολλούς ανθρώπους και μάλιστα χριστιανούς κάτι τέτοιο δεν έρχεται σχεδόν ποτέ σαν σκέψη στο μυαλό τους.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο την καινούργια χρονιά να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως θέλει ο Θεός. Να αποκτήσουμε «νουν Χριστού» να αποκτήσουμε «σκέψη Χριστού». Όταν έχουμε τέτοιες σκέψεις στο μυαλό μας, τότε θα ζητάμε τα πράγματα του Χριστού, θα ζητάμε εκείνα που θέλει ο Θεός. Η καρδιά μας, το μυαλό μας, όλη η ζωή μας, θα ζητάει την παρουσία του Χριστού μέσα μας και γύρω μας, στη ζωή τη δική μας και στη ζωή όλων των ανθρώπων. Τότε θα γίνει μια καινούργια οικουμένη. Ένας κόσμος που θα βασιλεύει ο Θεός και το θέλημα Του.
Μακάρι να δώσει ο Θεός την καινούργια χρονιά πολλοί άνθρωποι να αποκτήσουν τέτοιο νου, τέτοια νοοτροπία, τέτοιες επιθυμίες, και τέτοιες επιδιώξεις.
Ευλόγησε, Κύριε, το νέο έτος το οποίο μας χαρίζει η απέραντη αγάπη Σου. Αμήν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου