Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος των εξετάσεων


mathitis (1)


Άγχος και εξετάσεις είναι συνήθως δύο έννοιες αλληλένδετες. Και επειδή κατά τη διάρκεια των σχολικών και στη συνέχεια των φοιτητικών χρόνων, τα παιδιά αναμένεται να περάσουν από πολλές φάσεις εξετάσεων, κατά τις οποίες η πίεση θα είναι έντονη και οι απαιτήσεις πολύ υψηλές, παρακάτω ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές –κυρίως προς τους γονείς- προκειμένου οι μαθητές-εξεταζόμενοι-υποψήφιοι να μπορούν να απαλλάσσονται από το ζημιογόνο άγχος και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να βρίσκεται στο πλευρό του μαθητή-εξεταζόμενου και να του παρέχει ψυχολογική στήριξη.

Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πιεστικές συμβουλές για διάβασμα και οι διαρκείς υπενθυμίσεις για σοβαρότερη αντιμετώπιση των εξετάσεων από τον υποψήφιο.
Ας μην ξεχνάμε ότι παράγοντες επιτυχίας αποτελούν αναμφισβήτητα η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά του μαθητή, η υπομονή κι επιμονή, καθώς και η ηρεμία και μεθοδικότητα της σκέψης, στοιχεία τα οποία οι γονείς οφείλουν να αναπτύξουν στα παιδιά τους.

Κατά του άγχους και υπέρ της σωστής προετοιμασίας του μαθητή, λειτουργούν:


1) Ένα πολύ καλά οργανωμένο πλαίσιο μελέτης.
2) Ένα πρόγραμμα ξεκούρασης και ψυχαγωγίας. Μετράει η «ποιότητα» και όχι η «ποσότητα» του διαβάσματος.
3) Η προσεκτική διατροφή.
4) Η συστηματική άσκηση.
5) Η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.
6) Ο καλός ύπνος, διάρκειας τουλάχιστον 7 ωρών.


mathitis (7)
Σε ό,τι αφορά στην προσεγμένη διατροφή, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να έχει τακτικά γεύματα και όσο γίνεται πιο ελαφριά, μια και τα «βαριά» φαγητά επιφέρουν υπνηλία.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και λιπαρών, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να αυξηθεί αυτή των φρούτων και λαχανικών.
Αντί για καφέδες, καλό θα είναι να προτιμάται η σοκολάτα υγείας μαζί με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή εναλλακτικά διάφοροι φρέσκοι χυμοί με μέλι.
Τα γεύματα των μαθητών θα πρέπει να είναι πλήρη και ισορροπημένα και να αποφεύγονται οι διατροφικές ακρότητες (δίαιτες – υπερφαγία).
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η συστηματική σωματική άσκηση λειτουργεί ευεργετικά στον μαθητή, καθώς βοηθά τόσο το σώμα όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου, τονώνοντας το κέντρο μνήμης.


Στις περιπτώσεις που το παιδί σας πριν τις εξετάσεις βιώνει έντονο στρες, προτείνετέ του να κάνει έναν μικρό περίπατο, που σίγουρα θα δράσει αγχολυτικά.
Καλό είναι να γνωρίζετε επιπλέον ότι η σωστή αναπνοή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση του άγχους, καθώς βοηθά στην επανάκτηση του ελέγχου και την αποφόρτιση του μαθητή.
Μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές αναπνοής, που χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε το άγχος είναι η ελεγχόμενη αναπνοή.


Πάρτε βαθιές αναπνοές με ρυθμό (εισπνοή από τη μύτη-εκπνοή από το στόμα). Κάντε ένα διάλειμμα. Σκεφτείτε για λίγα δευτερόλεπτα τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ένταση. Απομακρύνετε αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σας.
Επίσης, σε περίπτωση που το τρακ «χτυπήσει» την πόρτα, συμβουλέψτε τα παιδιά σας να σφίξουν όσο πιο δυνατά μπορούν τα χέρια τους σε γροθιά και μετά να αφήσουν τους μυς να χαλαρώσουν (τουλάχιστον 3 φορές). Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και για τους μυς των ώμων, των μηρών και των ποδιών.
Μια ακόμη καλή πρακτική κατά του στρες, είναι να κλείσουν για 10-15 δευτερόλεπτα τα μάτια τους, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους ότι εκείνα ελέγχουν την κατάσταση και όχι το αντίθετο.
Καλή επιτυχία!

Της Δήμητρας Μπιλάλη
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου