Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Κανόνες ασφαλείας για το παιδί στο αυτοκίνητο

little-boy-with-seatbelt-looking-out-car-window
Με αφορμή την εβδομάδα οδικής ασφάλειας που ξεκινάει σήμερα, είναι ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα για την ασφάλεια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο. Αρχικά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η οδήγηση του αυτοκινήτου με παιδιά μέσα, φέρει μια επιπλέον ευθύνη: θα πρέπει να οδηγούμε με ασφάλεια και με νηφαλιότητα. Ευτυχώς, δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε. Ας δούμε όμως μερικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όταν τα παιδιά κάθονται στο πίσω κάθισμα.

Ζώνη ασφαλείας
Κάθε φορά που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, φοράμε όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά τις ζώνες ασφαλείας. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η διαδρομή. Η κίνηση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, η ζώνη ασφαλείας περιορίζει τις συνέπειες. Ακόμη και αν το αυτοκίνητο κινείται με μικρή ταχύτητα, τα αποτελέσματα ενός τρακαρίσματος μπορεί να είναι δραματικά αν οι επιβαίνοντες δεν φορούν ζώνη ασφαλείας.
Έτσι λοιπόν, με την είσοδο στο όχημα, πάντα κουμπώνουμε αμέσως τη ζώνη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπενθύμισης της ζώνης ασφαλείας, αλλά και διαφορετικοί τύποι ιμάντων. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πάντα ένα, ότι δηλαδή το σύστημα της ζώνης θα πρέπει να ασφαλιστεί από τον ίδιο τον επιβάτη με το χέρι του.
Πώς ξέρουμε ότι φοράμε τη ζώνη ασφαλείας σωστά;
Το κάτω μέρος του ιμάντα θα πρέπει να βρίσκεται χαμηλά και σφιχτό σε όλο το άνω μέρος των ισχίων μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάει το άνω ήμισυ της κοιλιάς μας.
Το πάνω μέρος της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα πάνω από το στήθος και τον ώμο μας, και όχι κάτω από το βραχίονα ή πάνω στο λαιμό ή στο πρόσωπό μας.
Μερικές φορές, οι ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να προσαρμοστούν για να ταιριάζουν σε ένα παιδί σωστά, οπότε θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις.
child-car-seat-630x608 
Παιδικά καθίσματα
Ανάλογα με το ύψος του παιδιού, ίσως να χρειαστεί επίσης ένα συμπληρωματικό κάθισμα. Τα καθίσματα βοηθούν να καθίσει το παιδί στο κατάλληλο ύψος, ώστε το τμήμα ώμου της ζώνης ασφαλείας να ταιριάζει σωστά στο στήθος του. Μερικά αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένα τέτοια καθίσματα στο κέντρο τους. Φυσικά, υπάρχουν και τα ανάλογα αυτόνομα παιδικά καθίσματα, που στερεώνονται στο πίσω κάθισμα και έχουν τη δική τους ζώνη ασφαλείας.
Πάντα στο πίσω κάθισμα
Ένα άλλος πολύ σημαντικός κανόνας ασφαλείας είναι να βρίσκονται τα παιδιά πάντα στο πίσω κάθισμα, ειδικά μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Τα πίσω καθίσματα, είναι απλά οι ασφαλέστερες θέσεις. Αν το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα, υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστεί κάποιος στο πίσω κάθισμα από την θραύση του παρμπρίζ ή το άνοιγμα του αερόσακου, για παράδειγμα. Επίσης, δεν θα κινδυνεύει να τραυματιστεί, όταν ο αερόσακος φουσκώσει γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Οι αερόσακοι
Όταν ένα αυτοκίνητο με αερόσακους εμπλακεί σε ατύχημα, οι αερόσακοι ανατινάσσονται σαν μεγάλα μπαλόνια, από το τιμόνι και το ταμπλό του αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα – εν ριπή οφθαλμού. Οι αερόσακοι έχουν σαν στόχο να αμβλύνουν τους τραυματισμούς των επιβατών από την σύγκρουση με το ταμπλό ή το παρμπρίζ.
Αλλά ακόμα κι αν οι αερόσακοι έχουν σώσει τις ζωές πολλών ενηλίκων, τα παιδιά μέχρι 12 ετών δεν θα πρέπει ποτέ να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα ενός αυτοκινήτου που έχει αερόσακους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αερόσακοι ενώ είναι σχεδιασμένοι να προστατεύουν το σώμα ενός μεγαλύτερου ατόμου, μπορούν να βλάψουν τα παιδιά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου